Van In. Episode 3

Oude bekende duikt op

Is België nog te redden?

Oud-politiecommissaris Pieter van In krijgt een aanbod om enkele dagen door te brengen op het Griekse eiland Mykonos. Hij vraagt zich af wat daarachter zit, maar stemt toe omdat het hem de gelegenheid geeft zijn strijdmakker Rein Claeys, waarvoor hij meer dan warme gevoelens is gaan koesteren, uit te nodigen hem te vergezellen. Hij is aangenaam verrast als zij direct ja zegt.

Op het eiland krijgt hij een aanbod om samen te werken met de gladiatoren, een geheim rechts genootschap dat zich tot doel heeft gesteld wraak te nemen op corrupte politici en ander tuig, die steeds hun straf weten te ontlopen. Van In heeft met een aantal van hen nog een eitje te pellen. Een oude makker uit het verleden probeert hem over te halen de wraak die hij gezworen heeft ook werkelijk uit te voeren.

Terug in België loopt alles gierend uit de hand en wordt Van In in een bijzonder moeilijke positie gebracht. Ook hij moet vuile handen maken. Ondertussen staan in het land links en rechts en jihadisten elkaar naar het leven. Het is de vraag of zelfs de steun en loyaliteit van Rein, die meer dan haar mannetje staat, genoeg is om de situatie weer onder controle te krijgen.

Auteur

Pieter Aspe, pseudoniem van Pierre Aspeslag (1953) is de auteur van een groot aantal in vele talen vertaalde misdaadromans, die zich voornamelijk in zijn geboortestad Brugge. Zijn vaak bekroonde boeken hebben steevast de politieman Pieter van In als hoofdpersoon. Hij wordt terzijde gestaan door Guido Versavel en door zijn vriendin en latere echtgenote en moeder van zijn kinderen Hannelore Martens. Zijn eerste tien boeken zijn bewerkt voor de Vlaamse televisieserie Aspe. In 2018 begon een nieuwe reeks waarin de gepensioneerde Van In zich niet kan herinneren wat er met Hannelore, de kinderen en Versavel is gebeurd. In deze derde episode wordt een tipje van de sluier opgelicht. Het begint waar Episode 2 ophield. De nog ongestrafte schurken uit dat deel komen er weer in voor. Het boek is zelfstandig te lezen, maar de lezer doet zichzelf tekort als zij of hij niet eerst de vorige twee episoden leest.

Naarmate zijn verhouding met de inmiddels ontslagen Europolfunctionaris Rein inniger wordt lijkt Van In iets minder nukkig in de omgang. Hij rookt wat minder en matigt zijn alcoholgebruik, hoewel hij nog steeds regelmatig een glas Omer naar binnen werkt (wat een fantastische reclame; AK). Rein ziet hierin het bewijs dat hij werkelijk om haar geeft. Dat neemt niet weg dat Pieter ze nog steeds weet te raken en dat veel van zijn opmerkingen variëren van politiek incorrect tot regelrechte onderbroekenlol. Volgens uw recensent, die dit best kan waarderen, schrijft de auteur deze passages met ontzettend veel plezier. Hoe hij over politici denkt blijkt uit de naamgeving voor een domme dienstklopper: Verhofstadt.

België moet gered worden en daarvoor doet de premier, voormalig lid van de milieumaffia, met tegenzin een beroep op van In. Lukt het Pieter met behulp van Rein het land van de ondergang te redden?

Spannend tot de laatste pagina. Lees, huiver en geniet (en kijk uit naar episode 4). Niet voor zielen met tere edele delen. Ik zou trouwens over de geloofwaardigheid van het plot nog wel eens met de schrijver willen praten, onder het genot van een Omer uiteraard.

Pieter Aspe – Van In. Episode 2. ISBN 978-90-223-3725-7, 312 pagina’s, € 22,50. Brugge: Aspe 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.