Suikerbastaard

De verwekker

De lokroep van bloedbanden leidt tot een  avontuurlijke tocht naar het keizerrijk van de Leeuw van Juda.

Een aflevering van de televisieserie Spoorloos heeft in de familie van Frederik Spengler de nodige opwinding veroorzaakt. Zou ouwe opa Dupont in zijn gouden tijden, toen Haile Selassi nog keizer van het huidige Ethiopië was, een bastaardzoon in dat Afrikaanse land hebben achtergelaten?

In de uitzending bleek dat er heel wat kinderen met een Nederlandse vader in Ethiopië rondlopen. Allemaal nazaten van een grote Nederlandse kolonie die tientallen jaren geleden naar het rijk van Haile Selassi was gestuurd om er suikerfabrieken te bouwen.

Een Zeeuwse campinghouder had inmiddels al een halfbroer gevonden. Deze Michael zette op zijn beurt een zoektocht op touw zette om andere kinderen met een Nederlandse vader op te sporen.

In elk geval, de familie van Frederik wilde niet stil zitten. Frederik, die als klein jongetje ooit met zijn opa Ethiopië had bezocht en zelfs de keizer in hoogsteigen persoon had ontmoet, kreeg de eer om naar Afrika te mogen reizen om het eventuele bastaardkind op te sporen. En dan natuurlijk iets regelen om een DNA onderzoek uit te voeren.

Wanneer Frederik zich klaarmaakt om aan de reis te beginnen wordt hij tot zijn verrassing benaderd door een oude jeugdvriendin. Het is Mila die ook de televisie-uitzending heeft gezien. Ze is net als Frederiks familie bepaald opgewonden, want ze blijkt er inmiddels achter te zijn gekomen dat haar vader niet haar biologische vader is, maar een stiefvader. Mila is er ernstig verbitterd over. Niet alleen omdat haar moeder altijd over haar vader heeft gelogen, maar ook omdat haar biologische vader nooit iets van zich heeft laten horen. Haar ‘echte’ vader, is een door het bedrijf Dupont uit Hengelo uitgezonden technicus. Het bedrijf Dupont exporteerde voor de suikerindustrie machines naar Ethiopië en een zekere Marinus Hilbrink was als jonge contractarbeider meegestuurd om zorg te dragen voor vervoer en installatie van de machinerieën. Hij liet in Twente een verloofde achter. Tijdens een bezoek van deze verloofde aan haar geliefde in Afrika zou ze bezwangerd zijn. Helaas hield de relatie geen stand, maar het kind Mila kwam wel ter wereld. Mila wil nu dolgraag op zoek naar haar biologische vader in Ethiopië.

Ze is een doortastende dame en weet Frederik te overtuigen om samen op te trekken naar  het gewezen rijk van de Leeuw van Juda, zoals keizer Haile Selassie werd genoemd. Hij op zoek naar de verloren zoon van zijn opa en zij naar haar vader. Dat zou toch best wel een win-winsituatie kunnen opleveren.

En zo gebeurt. Sinds de kleine Fredrik met zijn opa Ethiopië had bezocht is er wel het een en ander in het land veranderd. Halverwege de jaren zeventig hadden de communisten een einde gemaakt aan de regering van de keizer.

Haile Selassi overleed onder verdachte omstandigheden, werd eerst ingemetseld onder een toiletblok, maar geniet inmiddels met de komst van meer democratische verhoudingen van een praalgraf in een kathedraal. Ondanks of dankzij allerlei bemoeienissen van buitenlandse mogendheden, waaronder China en de binnenlandse elkaar bestrijdende tribale gemeenschappen, treffen Frederik en Mila een onrustig land aan. Ze hopen met hulp van de Zeeuwse halfbroer Michael de twee zoekgeraakte mannen te vinden.

Auteur

Jaap Scholten (1963) kreeg voor zijn boek Kameraad Baron de Libris Geschiedenis Prijs 2011. Dit nieuwste werk is een meeslepende avonturenroman in de Hoorn van Afrika waar een halve eeuw geleden Nederlanders iets groots wilden verrichten.

 

 

De kracht van het boek zit in de benijdenswaardige vertelkracht waarmee de lezer op sleeptouw wordt genomen. Niet alleen is er de spannende zoektocht naar bloedbanden, maar ook de uitstekende informatieve context waarin deze avonturenroman is gegoten.

Geen moment verveling, fraaie opbouw en ontlading van spanning en tenslotte tevreden gestelde nieuwsgierigheid maken dit heerlijke boek tot een succes.

Jaap Scholten – Suikerbastaard. ISBN 978-94-929-2814-6, 576 pagina’s, € 26,50. Amsterdam: Uitgeverij Pluim / Doetinchem: AFdH Uitgevers 2020.

Dit bericht is geplaatst in Afrika, Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.