Hij noemde me Duivelskind

In de ban van de sleutelmoordenaar

Jarenlang mishandelt een moeder haar kinderen, ze sluit hen op in een donkere kelder. Eén van hen is uit op wraak.

Er wordt druk gezocht naar een seriemoordenaar. Zijn slachtoffers worden aangetroffen met een sleutel in hun keel, vandaar de bijnaam ‘sleutelmoordenaar’. Hoofdpersoon is Seth Lejeune. Hij is leidinggevende bij een modellenbureau en verliefd op fotograaf Simon. Tijdens een klus op Ibiza gaat er veel mis in de relationele sfeer, maar er is ook sprake van moord of zelfmoord.

In flashbacks wordt verteld hoe Ramses, Seth en zijn zusje Isis door hun moeder werden opgesloten in een donkere kelder. Isis raakte hierdoor in een psychose. In de kelder verscheen als reddende ‘engel’ een geheimzinnige figuur die zich Lucifer noemde. Eén van de kinderen noemde hij ‘Duivelskind’.

Auteur

De Vlaamse auteur Johnny Bollé studeerde af als paramedicus in Antwerpen. Hij werd personal trainer en schrijver van verhalen en thrillers. Enkele van zijn verhalen werden bekroond. Hij schreef ook de thrillers Bloedmaan en Egyptisch blauw.

 

 

 

Op de omslag van het boek zien we een trap die naar een kelder voert. Het is daar dat er griezelige en spannende dingen gebeuren. In de proloog treffen we Becky in de kelder. Zij is één van de slachtoffers van de sleutelmoordenaar. Het is heel spannend beschreven: Dan gebeurt alles heel snel. Het zwaaien van de armen boven het hoofd van de duivel. De hamer die razendsnel op me afkomt……..Ik krijs het uit wanneer ik de harde slag op mijn borst voel. Helaas komen deze spannende gedeeltes weinig voor, maar wel lezen we het nodige over het milieu van de modewereld.

Een voorbeeld van een gedetailleerde beschrijving van iemands appartement, de muziek, de kleding, de cosmetische artikelen enzovoort vinden we bijvoorbeeld in het hoofdstuk En rouge et noir. Enkele zinnetjes als voorbeeld: ik koppel mijn telefoon aan de Bose Soundtouch; ik trek mijn rode boxershort uit en hang het broekje met het opzichtige Versace logo over het goudkleurige haakje; ik neem de tijd om mijn haren te wassen met de dure shampoo van J. Beverly Hills, een andere gebruik ik nooit. Natuurlijk geeft dit wat meer inzicht in de persoon Simon, maar drie bladzijden is wat veel. Het valt ook op dat Simon dol is op cappuccino. Vaak begint een stuk over hem met ik drink van mijn cappuccino.

Wat de persoonsbeschrijving betreft komt Seth Lejeune er het best van af. We leren hem kennen in zijn sterke kant, het managen van het modellenbureau. Ook andere eigenschappen komen aan de orde: zijn hevige verliefdheid op Simon en zijn radeloosheid als zijn geheugen hem in de steek laat. Een hypnosesessie is trouwens heel goed beschreven, erg beklemmend. Het is jammer dat Seth wat op de achtergrond raakt, maar over Simon met zijn ideale liefde voor Peter komt veel informatie zodat we die ook goed leren kennen. Ook hier weer veel verrassingen.

Deze thriller is af en toe behoorlijk ingewikkeld. Er wordt vaak van perspectief gewisseld en er zijn veel personages. Ook de familierelaties vormen een puzzel. De schrijver geeft in zijn plot weinig prijs over de dader, dat blijft tot een onverwacht eind verborgen. Steeds meer mensen zijn betrokken. Het boek zit vol verrassingen en het blijft onvoorspelbaar hoe het zit en daardoor blijft er steeds genoeg suspense.

Vlot geschreven en originele thriller.

Johnny BolléHij noemde me Duivelskind. ISBN 978-94-624-2118-9, 286 pagina’s, € 19,95. Westerlo (B): Kramat 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.