Zilveren Vleugels

Vrouwenwraak

Katje slaat haar klauwen uit en neemt al die rotkerels te grazen.

Fay Adelheim is een Zweedse zakenvrouw die met haar moeder Ingrid en dochtertje Julienne in Italië is ondergedoken. Haar ex Jack zucht in een Zweedse gevangenis. Hij is voor vele jaren opgesloten omdat hij werd veroordeeld wegens vermeende moord op zijn dochter. Jack was een monster, een pedofiel die zijn dochter Julienne uitbaatte ten gerieve van seksueel gelijkgestemde verkrachters. Fay is een geslepen en keiharde vrouw. Ze wist zich van haar ex te ontdoen door hem onder valse voorwendselen voor een moord op zijn dochter te laten opdraaien.

Fay nam haar dochtertje Julienne mee naar een onbekende bestemming in Italië. Haar moeder Ingrid redde ze uit de klauwen van haar vader. Dat was ook een misselijk makend portret die zijn echtgenote op verschrikkelijke wijze terroriseerde. Wanneer hij een slok te veel op had en het aangeboden avondeten hem niet zinde sloeg hij eens een vol bord eten keihard in Ingrids gezicht waarop haar afgebroken tanden over de tafel vlogen. Fay wist haar vader ook achter de tralies te krijgen. Opgeruimd staat netjes.

Fay heeft ook nog een oudere broer die een aartje naar zijn vaartje heeft en er niet voor terugschrikt zijn zus te naaien en te laten naaien. Dat joch komt ook nog wel eens aan de beurt.

In Italië is het heerlijk. Een Zweed zie je er verder nooit. Alleen Franse fietsers of Amerikaanse pensionado’s die met een camper door het land trekken. Iedereen geniet van de warme mediterrane zon en Julienne zwemt als een vis in het ruime zwembad naast de villa.

Vanuit deze geheime schuilplaats, niemand mag er immers achter komen dat Julienne nog leeft, runt Fay haar Zweedse bedrijf. Af en toe moet ze van oma Ingrid en kleindochter afscheid nemen om zich in Zweden persoonlijk te bemoeien met haar zaken. Dat is zeker het geval als een geheimzinnig persoon bezig lijkt alle aandelen op te kopen en Fay de kans loopt haar greep op het bedrijf kwijt te raken. Wie bedreigt haar?

In Zweden wordt de situatie voor Fay buitengewoon gevaarlijk als blijkt dat haar ex Jack uit de gevangenis is ontsnapt. Hij weet vanzelfsprekend drommels goed dat hij zijn dochter helemaal niet heeft vermoord en dat Fay hem een lelijke kool heeft gestoofd. Hij wil verhaal halen. Behalve Jack zijn er trouwens nog wat kerels, vaak exen van vriendinnen, die het op Fay en de andere dames gemunt hebben. Allemaal rotkerels die er alleen maar op uit zijn vrouwen te plukken en te naaien.

Gelukkig helpen haar goede vriendinnen Fay in de strijd tegen het mannelijk schuim. Uiteraard heeft ze in al die narigheid ook wel eens een verzetje nodig. Ze is dol op een triootje en laat zich dan ook volledig gaan. Daarbij en ook in alle andere situaties, vloeit rijkelijk drank. Ja, Fay lust er wel pap van.

Auteur

Camilla Läckberg (1974) is een Zweedse schrijfster van elf misdaadromans. Dit boek is na Gouden Kooi haar tweede wraakroman. Wie dit genre aanspreekt komt behoorlijk aan zijn of haar trekken. Het wordt Fay soms duivels moeilijk gemaakt, maar deze sterke vrouw weet met hulp van andere door mannen benadeelde dames er flink op los te gaan. Het loopt met die rotkerels uiteindelijk bar slecht af.

Voordat lezers op het verkeerde been worden gezet, dit boek is een honderd procent hetero-roman. Zo beleeft Fay met een onverwachte vrijer daverende seks. De vraag die bij het pijpen, penetreren en zuigen voortdurend boven de tekst blijft hangen, is natuurlijk: kan Fay haar nieuwe vlam David wel vertrouwen? Want met mannen weet je het nooit.

Een zinderende thriller waarin rotkerels hun verdiende loon krijgen.

Camilla Läckberg – Zilveren vleugels. Vertaald uit het Zweeds (Vingar av silver) door Elina van der Heijden en Sophie Kuiper. ISBN 978-90-443-5444-7, 336 pagina’s, € 24,99. Amsterdam: The House of Books 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.