Het zwarte dossier

Zelfs zoontje van advocaat niet veilig

Is de gedichtenbundel van een gevangen crimineel echt onschuldig?

Advocaat familierecht Riemke Pennings wordt beroepshalve regelmatig geconfronteerd met jaren durende vechtscheidingen. Als eveneens gescheiden alleenstaande vrouw heeft ze naast haar drukke baan op de Zuidas ook haar vijfjarig zoontje Nils op te voeden. Het vergt alles van haar organisatorisch vermogen en al loopt ze al drie jaar op haar tandvlees, ze werkt beneden het niveau dat haar bazen van haar verwachten en heeft al twee klachten aan haar broek gekregen. Na een ernstig gesprek geeft haar baas haar nog één kans. Ze zal een spoedeisend, uitdagend en loodzwaar dossier krijgen. Lost ze die zaak naar behoren op, dan heeft ze haar waarde bewezen. Mislukt ze, dan wordt haar contract niet verlengd. Het is een uitdaging, tevens een halszaak.

Zou een minister een dergelijk takenpakket krijgen dan zou men dat een hoofdpijndossier noemen. In de advocatuur heet het een ‘zwart dossier’. Zoiets staat Riemke te wachten. Aanvankelijk lijkt de zaak weinig met familierecht te maken te hebben. Cliënt Tervoort krijgt te maken met een boekje van de gevangene Petrović. Deze man schrijft gedichten, wil die publiceren om andere criminelen op het rechte pad te brengen en wordt daarbij door het ministerie begeleid. Tervoort echter denkt dat de bundel geheime versleutelde informatie bevat en wil publicatie voorkomen via een kort geding. Het is aan Riemke zijn zaak te behartigen. Op het eerste gezicht een eenvoudige zaak. Maar Petrović, die zich in de gevangenis model gedraagt, blijkt een onderwereldfiguur van formaat. Hij zal echt geen engelachtige gedichten schrijven als hij daarmee niet een criminele boodschap probeert over te brengen aan zijn al even misdadige kompanen. Dat blijkt al snel als Riemke ernstig te nemen bedreigingen ontvangt die niet alleen voor haar bestemd zijn, maar ook voor haar zoontje Nils. De twee moeten zelfs onderduiken.

Auteur

Max van Olden (1975) is sinds 2004 advocaat. Hij werkt in Nijmegen bij Wildenberg Advocaten. Hij is onder meer gespecialiseerd in vastgoed, ondernemingsrecht en intellectueel eigendom. Hij debuteerde in 2015 met Lieve edelachtbare en ontving daarvoor de Schaduwprijs, de bekroning voor het spannendste Nederlandstalige debuut. In 2017 kwam hij met De juiste man op de longlist voor De Gouden Strop.

Van Olden gaf in het tijdschrift voor juristen Mr. Online aan dat hij zich voor dit boek had laten inspireren door de rechtszaak van Willem Holleeder. Deze moest in de rechtszaal achter een zwart scherm plaatsnemen omdat men bang was dat hij geheime boodschappen aan het publiek zou doorgeven. Van dat gegeven heb ik dankbaar gebruik gemaakt voor mijn plot.

En daarmee zouden we kunnen voortborduren op de modelgevangene die toch het recht zou moeten krijgen om zijn poëzie uit te geven? Het journaille beschouwt een eventueel verbod als een aantasting van de persvrijheid en duikt er bovenop. De inhoud van het boekje geeft te denken.

Zwarte dossiers leveren de advocatuur vaak hoofdpijn op. Maar de schrijvende jurist Van Olden zal een zaak niet snel verliezen.

Een prachtige advocatenthriller van een jurist die in de toekomst meer echte zaken als bron zal gebruiken. Want hij waarschuwt zijn kantoorgenoten al dat zij nu de dans ontsprongen zijn, maar dat dit geen garantie biedt dat zij in de toekomst gevrijwaard blijven.

De auteur werkte ooit als copywriter voor een reclamebureau. Daaraan heeft hij zijn vaardige pen ontleend en het benijdenswaardig vermogen om zijn lezers te boeien van A tot Z. De Z in dit geval van een boeiend maar Zwart Dossier.

Een opmerkelijk creatief plot!

Max van Olden – Het zwarte dossier. ISBN 978-90-2634-228-8, 284 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: Ambo | Anthos 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.