Coke in voorraad

Jacht op de ‘IJsbeer’

Gent kent vele handelaren in coke. Sara Vits en Marc Ackein belanden in een ware drugsoorlog.

Het boek begint met het beschrijven van een bijeenkomst waar allerlei hoogstaande personen uit Gent ongegeneerd coke gebruiken. De rechter had de eer de zitting te openen. Hij snoof gulzig twee lijntjes op, kneep opeenvolgend elk neusgat dicht, terwijl hij telkens nog eens hard snoof. Hij gaf het schaaltje door aan de procureur. Het boek eindigt met weer zo’n bijeenkomst. Hun leverancier is omgekomen in de drugsoorlog, ze zoeken een vervanger. Een wat merkwaardig begin en einde van het boek.

 

Auteur

Bert Bergs

Bert Bergs (alias Robert Vandenberghe, 1945) was hoogleraar fysica aan de universiteit in Gent. Pas in 2011 begint hij met schrijven, geïnspireerd door de misdaadverhalen van Jef Geeraerts. De eerste thrillers zoals Het duivelse recept, Kopiekat en Dertig dagen zijn gerelateerd aan de universitaire wereld. Dit boek werd al in 2016 in eigen beheer uitgegeven. De huidige editie is een herziene versie. In het najaar verschijnt nog een thriller met Sara Vits en Marc Ackein als hoofdpersonen.

 

 

De Gentse onderwereld heeft vele handelaars in drugs. Ze zitten elkaar behoorlijk dwars en natuurlijk zijn er afrekeningen, zo wordt een Albanese drugbende helemaal uitgemoord. Een nieuwe figuur duikt op, de ‘IJsbeer’. Deze probeert alle macht naar zich toe te trekken. Sara Vits, hoofdinspecteur van politie is heel actief en succesvol in haar strijd tegen de drugsmaffia. Zo ontdekt zij dat een collega samenwerkt met de criminelen.

De vriend van Sara, Marc, is onderzoeksjournalist. Hij benadert de firma Cunichro en wordt daar rondgeleid. Het lijkt allemaal normaal, maar Marc heeft het sterke vermoeden dat de gewone handel een dekmantel is voor drugs- of wapenhandel. Ook hier zit de IJsbeer achter en dat brengt Sara en Marc wat werk betreft bij elkaar. In privéomstandigheden vormen ze een stel. Het lijkt onvermijdelijk bij een politieroman dat de partner die bij de politie werkt te weinig thuis is en de ander verwaarloost. Dat is ook hier geval. Marc zou graag vader worden, maar Sara is te gehecht aan haar werk. Marc blijft er over praten zelfs in de laatste zin. We zouden aan een kindje denken, weet je nog.

Er worden wel vele namen gebruikt, soms is het wat moeilijk die uit elkaar te houden. Ondanks de in het genre bekende feiten, zoals een collega die samenwerkt met de criminelen, een relatie die onder druk staat en de moeite die politiemensen hebben met een vrouwelijk chef, kunnen we toch spreken van een geslaagde thriller. De auteur hanteert een heldere, vlotte stijl. Er is voortdurend spanning en actie. Het wordt nooit saai we hebben te maken met een onverwacht einde.

Bert BergsCoke in voorraad. Drugs en moorden in Gent. ISBN 978-94-930-2344-4, 291 pagina’s, € 21. Arnhem: Uitgeverij aquaZZ 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.