Het echte leven

Een gekooid beest

Door een traumatische gebeurtenis wordt het leven van een meisje ernstig verstoord. Ze bindt de strijd aan met onverdraaglijke stress.

’s Avonds hielp ze haar moeder de maaltijd voorbereiden. Als moeder merkte dat vader nerveus was serveerde ze altijd rood vlees alsof ze hoopte dat het bloederige gerecht zijn woede zou kalmeren. Hij moest en zou immers met zijn mes of met een kogel levend vlees doorboren.

Behalve haar slaapkamer, de kamer van haar broertje Gilles en die van hun ouders was er eentje bestemd voor de kadavers. Vader was een verwoed jager die al zijn prooien graag om zich heen verzamelde. Overal in de kadaverkamer hingen foto’s waar de saaiheid vanaf droop. Overal stond vader trots met het geweer in de hand met de voet op het gedode dier.

Vader was een beer van een vent met schouders als van een os en handen als kolenschoppen. Als hij rustig was,waren zijn liefhebberijen televisie kijken, de beelden becommentariëren en whisky drinken. Wanneer hij niet op jacht was en gewoon na zijn werk naar huis kwam, ontstond vaak onrust tijdens de avondmaaltijd en kreeg zijn vrouw er van langs. Het arme mens had er al menig litteken aan overgehouden.

Toen haar broertje zes jaar was en zij tien, gebeurde dat vreselijke ongeluk. Daarvóór had ze met Gilles een liefderijke relatie. Ze hield van Gilles met de tederheid van een moeder en voelde een missie als grote zus. Na het vreselijke ongeluk veranderde dit. Gilles kroop niet meer bij haar in het veilige bed.

Ze probeert alles om de tijd terug te draaien naar vóór het vreselijke ongeluk. Terug naar het geluk dat ooit was en zij haar broertje kon beschermen tegen de gewelddadige vader, tegen de machteloosheid van moeder en vooral tegen de hyena, het monster dat in de ziel van haar broertje eitjes leek te hebben gelegd. Hoe kon zij het monster dat soms ook in haar zelf leek te woekeren tot bedaren brengen en zelfs wegnemen?

Op school blijkt ze een opmerkelijk begaafde leerling in de natuurkundige vakken. Haar grootste geluk vindt echter in haar hondje Dovka. Ondanks dit laatste stapelen donkere wolken zich op.

Auteur

Adeline Dieudonné (1982) is actrice, theatermaker en acteur. ze woont en werkt in Brussel en spreekt Frans en Nederlands. Dit is haar romandebuut. Het werd overladen met prijzen en gekozen tot de Vrij Nederland Thriller van het jaar.

Wanneer vader werkeloos wordt loopt de spanning in huis akelig hoog op. Hij terroriseert in alle opzichten het huishouden, moeder is totaal verlamd, broertje Gilles loopt met hem in de pas en de dochter probeert zoveel mogelijk onder de radar te blijven.

Een ijselijk verhaal dat over verschillende literaire genres heen reikt en de oogspieren van de lezers ongemeend strak houdt.

Adeline Dieudonné – Het echte leven. Vertaald uit het Frans (La vraie vie) door Kris Lauwerys en Isabelle Schoepen.. ISBN 978-90-254-5464-7, 206 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Atlas Contact 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.