De vrouw die liefhad

Fictie of leugen?

Thrillerschrijfster heeft een vechtscheiding achter de rug en daarbij de zorg voor een zeer problematische puber. Als haar minnaar onder verdachte omstandigheden is overleden wordt ze verdacht.

Het boek heeft twee verhaallijnen. Het ‘echte’ verhaal Alice van de thrillerschrijfster met haar dochter en minnaar en de inhoud van een boek dat ze onder het pseudoniem P.D. Brown schreef met de titel De vrouw die liefhad. Dit verhaal is zeer autobiografisch. Als een rechercheur bij haar thuiskomt, neemt deze het manuscript mee. Bij volgende gesprekken gebruikt inspecteur Chantal de Cock de fictie om Alice onder druk te zetten.

Auteur

Patrick De Bruyn (1955) is een Belgische schrijver van misdaadromans. In 2000 verscheen de eerste File. Zijn thrillers worden gekenmerkt door een beschrijving van gewone mensen die door het noodlot of door eigen toedoen in een nachtmerrie belanden. Zijn boeken werden genomineerd voor de Gouden Strop, de Diamanten Kogel en de Hercule Poirotprijs, die hij in 2010 won met Dodelijk Verlangen.

 

De twee verhaallijnen zijn in het boek duidelijk gescheiden, verwarring is niet mogelijk.

Het echte verhaal gaat over Alice. Als het lichaam van haar minnaar wordt gevonden is ze direct de hoofdverdachte en wordt ze urenlang verhoord. Daarbij is er de merkwaardige Chantal de Cock die de vreemdste vragen stelt en zich als politievrouw zeer ongewoon gedraagt. Een spannend intermezzo is de gebeurtenis in het verleden toen het dochtertje van Alice werd vermist. Het bezoek aan de school is heel interessant en zelfs schokkend.

Dochter Emma blijkt vaak te spijbelen en haar gedrag is beneden alle peil. Ze houdt zich vooral bezig met Instagram, bloggen, vloggen en een influencerproject. Dat alles kost veel geld en Alice verwent haar, maar ze hebben toch een zeer slechte band.

Het parallelle verhaal is vermakelijk en spannend. De dochter uit dit verhaal is ook hier onuitstaanbaar. Ze heeft geen ontvangst met haar telefoon. Ma! Ik heb hier geen ontvá-angst! We zijn hier van de wereld afgesloten. We zitten voor de rest van de vakantie in een afgelegen hol in de prehistorie. Mamá-a, ik wil hier wé-eg! Het manuscript De vrouw die liefhad is vol actie en spanning.

Het verhaal gaat heel geleidelijk naar een onverwacht slot. Ondanks veel leugens en fictie komt uiteindelijk de waarheid te voorschijn. Een goed geschreven thriller, heerlijk om te lezen. Vakwerk!

Patrick De Bruyn – De vrouw die liefhad. ISBN 978-94-929-5848-8, 352 pagina’s, € 21,99. Antwerpen: Uitgeverij Horizon 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.