De Krokodil

Rechercheur hanteert eigen wetten

Ton Schilder kijkt uit naar zijn pensioen. Na bijna dertig jaar trouwe dienst wil de Amsterdamse speurder er zijn voor zijn terminaal zieke vrouw. Nog één routineklus… Maar een liquidatie op de Zuidas zet zijn leven volledig op z’n kop.

Schrikken van een moord in de hoofdstad doet Ton Schilder niet meer. Maar bij een gerichte aanslag gaan zoals gewoonlijk alle alarmbellen af bij de gedreven inspecteur. Dan is de dooie slechts de top van de ijsberg.

In zijn onderzoek naar de moord op Martijn Wisman, een accountant van een trustkantoor, lijkt Schilder echter geen medewerking te krijgen van de politietop. En dat zint hem voor geen meter. Maar zijn bijnaam luidt niets voor niets De Krokodil: hij bijt zich vast in de zaak.

Auteur

Marco Termes (Zandvoort, 1957) schreef op zijn dertiende al poëzie, tien jaar later volgde zijn eerste roman. Na een zakelijke carrière richtte hij zich fulltime op het schrijverschap; inmiddels heeft hij vele werken op zijn naam zijn, waaronder Het nadeel van eerlijkheid. Naast schrijver is hij ook kunstenaar en dichter. In 2005 werd hij door stichting KunstCircus Zandvoort uitgeroepen tot Dichter bij Zee.

 

De rasechte Amsterdammer is recht voor z’n raap. Zijn collega Ted du Chien, die hij Bello noemt omdat dat nu eenmaal beter klinkt dan Hondenkop, kent hem langer dan vandaag. Maar de jongeren moeten wennen aan Ton Schilder. Ik heb geen zin om voortdurend dingen uit te moeten leggen. Voor een Jodokus Kwak uit Abbekewalda heb ik geen tijd. Vlot van begrip, humor en je moet tegen een stootje kunnen, bereidt hij assisterend agent Mostert maar al vast voor.

Het trustkantoor waar het slachtoffer werkte blijkt er louche zaken op na te houden. Schilder keert het binnenste buiten. Maar toch blijkt alle aandacht te zijn gericht op Marius Schmidt, het kopstuk van de Amsterdamse onderwereld, naar wie al jarenlang onderzoek loopt. Als deze zogeheten operatie FLAK voorrang blijft krijgen van zijn hoogste bazen bij de politie gaat Schilder zijn eigen weg.

Thuis komt hij nauwelijks tot rust. Zijn vrouw Vera lijdt aan de dodelijke spierziekte ALS. Tot het einde wil hij voor haar zorgen. Maar hij wil ook koste wat het kost de moordzaak oplossen. Zijn schoondochter helpt waar ze kan, zijn zoon Dik daarentegen laat zich amper zien. Heeft hij het als lid van de Centrale Inlichtingen Eenheid van de recherche te druk of heeft hij het moeilijk met de naderende dood van zijn moeder?

Schilder mag dan hard en cynisch zijn, het is een man om in je hart te sluiten. Die simpele jongen uit de Kinkerbuurt, die bij een ieder respect weet af te dwingen door bovenal zichzelf te blijven. Meerdere, collega of crimineel, Schilder zegt waar het op staat.

De auteur heeft zijn hoofdpersoon met zijn typische Mokumse taalgebruik werkelijk prachtig neergezet. Aandoenlijk zijn de momenten die Schilder doorbrengt met zijn vrouw. Het is jouw leven. Van niemand anders. Jij mag het zeggen. We hebben wat dit betreft alles al besproken. Als het zover is zal ik je vasthouden… en je dan loslaten.

Het verhaal blijft tot en met de laatste bladzijde boeien. Het plot met daaroverheen ook nog eens een verrassend einde blijft na het dichtklappen van het boek nog lang hangen. Complimenten!

Marco Termes – De krokodil. ISBN 9789490217860, 221 pagina’s, € 19,95. Amersfoort: Klapwijk & Keijsers Uitgevers 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.