Stille wateren

Te snelle bekentenis?

Een jonge vrouw heeft iets vreselijks gedaan. Na haar gevangenisstraf begint ze te twijfelen. Wat is er nu echt gebeurd?

De negenentwintig jarige Sophie werd veroordeeld voor moord. Na de gevangenisstraf gaat ze bij haar ouders wonen. Haar ouders zijn overbezorgd. Alles wordt voor haar bepaald. Ze kan goed opschieten met haar werkgeefster, de eigenaresse van een bloemenwinkel. Sophie kan zich niets herinneren van de moord. Haar cheffin stimuleert en helpt haar de vreselijke gebeurtenis te reconstrueren. Het verhaal speelt in 2018, maar ook in 2008. Sophie studeerde toen en woonde op kamers bij Annet. De zoektocht van Sophie zet veel in beweging en langzaam komt de verschrikkelijke waarheid aan het licht.

Auteurs

Eva Nagelkerke, is het pseudoniem van de zussen Alexandra (1963) en Victoria Nagelkerke (1969), Eerder schreven ze al de thrillers Te koop en Zwaartekracht onder het pseudoniem Eva Monté. Daarnaast schreven ze ook een luisterboek De mooiste dag van je leven. Hun werkwijze noemen ze brainmerge. De meeste schrijfduo’s werken apart van elkaar en sturen framenten naar elkaar. De zussen Nagelkerke schrijven echt samen voor de laptop.

De auteurs noemen hun boek een psychologische thriller. Vooral het psychologische aspect is zeer goed verzorgd, maar is het ook een thriller? We krijgen een heel goed inzicht in de persoonlijkheid van de hoofdpersoon. We maken haar mee als psychisch gestoord persoon. Ze is te beschermd opgevoed. Als studente in Amsterdam voelt ze zich onzeker en wordt ze depressief en angstig. Haar kamergenote Annet probeert haar te introduceren bij vriendinnen en stimuleert haar bij de studie, maar dat mislukt en Sophie wordt steeds depressiever.

De schrijfsters hebben heel goed beschreven wat er in Sophie omgaat: haar woede, haar angst en haar onmacht. Het is wel allemaal behoorlijk deprimerend, als lezer word je daar niet vrolijk van.

Benauwend is ook het vaste stramien waarin Sophie zich moet bewegen. De week van haar moeder kent een vaste indeling,

De karakters van de personages zijn goed beschreven. De spannende momenten in de roman zijn heel spaarzaam. Er is ook veel herhaling. De onthullingen aan het einde zijn wel heel verrassend en onthutsend. De zussen schreven een puike psychologische en aangrijpende roman in een heldere stijl, die je diep raakt.

Eva NagelkerkeStille wateren. ISBN 978-94-027-0463-1, 320 pagina’s, € 17,99. Amsterdam: Harper Collins 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.