De mensen boven ons

Falende volwassenen

Griezelige opvoedingsmethodes en falend toezicht leiden tot ernstige delicten en geluk op termijn.

Mijn zusje en ik moesten leren hoe we konden overleven. En toen ik zestien was en mijn zusje veertien kwam de baby.

Libby werkt voor een bedrijf dat luxe keukens verkoopt en moet verschillende salesmanagers aansturen. Ze woont in een eenvoudige flat en leidt verder een doodgewoon leven als single van 25 jaar oud. Niks bijzonders. Ze droomt van een fijne man met wie ze ooit één of twee kinderen zal krijgen.

Plotseling verschijnt er een heel andere droom die wonderwel uitkomt. Libby is ooit gevonden als tien maanden oude baby. Omdat haar ouders overleden waren werd ze geadopteerd, maar nog altijd hoopt ze meer te weten te komen over haar afkomst. Daar wordt ze vlak na haar 25ste verjaardag met de neus opgedrukt als een sjieke enveloppe met daarin een dure uitnodiging van een notariskantoor op de deurmat valt.

Het komt kort gezegd hierop neer dat ze een gigantisch miljoenenpand in Chelsea heeft geërfd. Het huis waar haar biologische ouders woonden toen ze stierven. De notaris komt met details. Zo zijn er nog een oudere broer en zus van Libby, maar deze blijken onvindbaar en misschien wel beide overleden. De omstandigheden waaronder baby Libby werd gevonden waren ooit groot nieuws. Toen de politie de destijds dichtgetimmerde en verwaarloosde grote villa was binnengebroken op aanwijzing van verontruste buurtbewoners troffen zij twee mannen en een vrouw die kennelijk gezamenlijk suïcide hadden gepleegd. Hoewel deze mensen al een week dood waren bleek de baby keurig gevoed en verzorgd in haar wiegje te liggen. Wie had die verantwoording genomen? De zaak werd nooit opgehelderd

In dit boek komen Libby en ook haar broer Henry en zus Lucy aan het woord. Libby krijgt hulp van een journalist als ze het geërfde huis gaat onderzoeken. Ze krijgt de bibberatie als ze op een gegeven moment op zolder gestommel en gehoest hoort. Wie sluipt er nog meer door het huis? Is er een geheime ingang?

Lucy leren we kennen als een moeder van twee jonge kinderen die als straatviolist in Antibes aan de kost komt. Ze bedelt soms wel 70 euro op een dag bij elkaar tot uitschot haar viool vernielt en ze met haar twee kinderen en ook nog een hond in ernstige problemen komt.

De oudste, Henry, vertelt de geschiedenis van het huis. Hoe zijn vader al zijn geld er doorheen joeg en toen uit armoede met zijn moeder en de twee kinderen een buitengewoon merkwaardig leven gingen lijden.

De rode draad in het verhaal is het moment dat Libby 25 wordt en de erfenis vrij komt. Zowel Henry als Lucy zijn daar perfect van op de hoogte, maar waarom melden zij zich niet als erfgenamen?

Auteur

Lisa Jewell (1968) is een schrijfster van psychologische thrillers. De mensen boven ons munt uit de huiveringwekkende sfeer door allerhande scenes waarin macht mensen corrumpeert en hen agressief en tiranniek maakt. Mannen die vrouwen geweld aan doen en opvoeders die kinderen verschrikkelijk kwellen. Gelukkig blijken vrouwen ook hun mannetje te staan en zijn de mishandelde kinderen eveneens niet gek.

 

 

De roman is soms een goedmoedig coming-out boek, maar even vaak gaat het er hard aan toe, wordt moorden niet geschuwd en rilt het verhaal van de thriller-huiver.

Heerlijk en onderhoudend om te lezen waarbij de ontknoping van het mysterie van de erfenis een fraaie kers op de taart is. Kortom, van dit boek krijg je geen spijt.

Lisa Jewell – De mensen boven ons. Vertaald uit het Engels (The family Upstairs) door Ineke de Groot. ISBN 978-94-0051231-3, 384 pagina’s, € 17,99.Amsterdam: A.W. Bruna 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.