Roadtrip Italia

‘Maan’ als wisselgeld van een relatie

Italië als decor van liefde en misdaad.

Als Marloes de veertig nadert en nog steeds geen kind heeft begint ze zich zorgen te maken. Het is nu of nooit, dat realiseert ze zich goed. Maar opgevoed als kind van een alleenstaande moeder, wil ze dat haar eigen kind in een twee-ouder-gezin opgroeit, hoe goed haar eigen moeder het ook met haar gedaan heeft. Haar vader is een Italiaanse vakantiejongen geweest, zij is het resultaat van een dolverliefde heel korte relatie.

En dan komt ze, op haar laatste werkdag nadat ze wegens bezuinigingen als diëtiste ontslagen is, ’s avonds in de kroeg Erik tegen. Het is liefde op het eerste gezicht. Als Erik meteen laat blijken dat hij, jaren na zijn scheiding, toe is aan nieuwe vastigheid kan Marloes haar geluk niet op. Een kind? Ook dat vindt Erik prima, al heeft hij er al twee. Marloes is binnen de kortst keren zwanger en bevalt van dochter Luna, wat ‘Maan’ betekent. Maar al tijdens de zwangerschap krijgt ze van haar beste vriendin Saskia een signaal dat Erik weer stevig op vrijersvoeten is met één van zijn voorgaande dames, de beeldschone Amber.

Amber kan na een operatie geen kinderen krijgen. Erik vat het duivelse plan op Luna te ontvoeren en met Amber in Spanje te gaan wonen, in een huizenpark waarbij hij zakelijk als verkoper is betrokken. Maar Marloes ruikt lont. Ze vlucht met de twee maanden oude Luna naar Rome, waar zij een vriendin heeft wonen uit haar opleidingstijd. Ze wil niet alleen naar deze Sigrid toe, maar ook op zoek gaan naar haar vader Vito. Nu is niet Erik, maar zíj de ontvoerder. Als Erik pogingen doet te achterhalen waar zij heen is met hun dochter raakt hij in kwalijke zaken verzeild met maffia-achtige trekken.

Auteur

Annette van Luyk (1962) werkte jaren lang als purser bij KLM. Haar grote passies zijn schrijven, reizen en Italië. Zij heeft met haar partner een tweede huis in Puglia, in Zuid-Italië. Zij debuteerde in 2018 met Een perfecte illusie.

Het is duidelijk dat de auteur het land dat zij beschrijft goed kent. De sfeer, de mensen, de gewoontes, ze heeft er bepaald geen gids bij gehaald, maar schrijft uit eigen ervaring. Dat maakt deze roman aantrekkelijk.

 

Marloes ontmoet tijdens haar tocht door Italië een behulpzame aardige man. Het kan bijna niet missen dat deze meneer zich aanzienlijk betrouwbaarder en romantischer opstelt dan Erik, die overigens niet plompverloren terzijde wordt geschoven in dit verhaal. Om en om vertellen hij en Marloes hún kant van het verhaal. Marloes vindt hem een schuinsmarcheerder met kwaadaardige trekken, hij vindt Marloes een instabiele tante die niet in staat is om voor een kind te zorgen. Zo vertelt ieder het verhaal hoe het hem of haar het best schikt. Een mooie invalshoek.

Dit is geen feelgoodroman, dit is geen thriller, het is een kruising: een feelgooodthriller. Weer eens wat anders. Vlot geschreven, een lekker zomerboek.

Annette van LuykRoadtrip Italia. ISBN 978-90-8660-406-7. 399 pagina’s, € 21,95. Arnhem: Uitgeverij Ellessy 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Feel good. Bookmark de permalink.