Het grijze gebied

Moord en corruptie in winters Zagreb

Geschorste politieman ploetert door…

Wat is een goede thriller? Daarover verschillen uiteraard de meningen. Het kan ook van je bui afhangen. Uiteraard is de speurder van belang. En ook de omgeving waarin het speurwerk plaatsvindt…… Verder vind ik het als cultureel antropoloog met als specialisatie het noordelijke mediterrane gebied kaasje als ik bij het lezen word meegevoerd naar een andere cultuur en soms ook een andere tijd. Bijvoorbeeld het Joegoslavië van de jaren tachtig. Met dit boek word ik dus op mijn wenken bediend.

Auteur

Goran Tribuson (Kroatië, 1948) behoort tot de grootste hedendaagse Kroatische schrijvers en heeft tientallen romans, kortverhalen, toneelstukken en filmscenario’s op zijn naam staan. Zijn werk bestrijkt verschillende gebieden, van fantasieliteratuur, absurdistische werken en autobiografische romans tot literaire thrillers en anthologieën. Hij is lid van de Kroatische Academie van Kunsten en wetenschappen en emeritus hoogleraar filmscenario en de theater- en filmacademie in Zagreb. Deze thriller is na Andersmans zaken het tweede deel van een trilogie met als hoofdpersoon Nicola Baniċ, maar kan probleemloos ‘los’ gelezen worden.

Het gaat niet goed met inspecteur Baniċ. Hij is gescheiden en zijn vrouw staat op het punt te trouwen met een politicus die hij niet mag. Hij leidt aan een drankprobleem. En zowel zijn superieuren als zijn ondergeschikten ergeren zich aan hem en hij mag alleen nog maar kleine zaakjes onderzoeken, zoals zakkenrollerij en inbraken. Hij is boos (en ongerust) als hij van zijn ex hoort dat zijn dochtertje medisch wordt onderzocht vanwege een slecht bloedbeeld.

En dan worden er aan de stadsgrens twee lijken gevonden op een spoordijk in de sneeuw. Hij wordt op de zaak gezet wegens een tekort aan mankracht. Eén van hen blijkt al acht jaar dood en de ander zou een Duitser zijn.

Niets en niemand ontziend bijt Baniċ zich vast in de zaak, en passant staat hij op de nodige tenen en heeft hij ook nog een amusant amoureus intermezzo, wat hem niet in dank wordt afgenomen door de ‘verloofde’ van de desbetreffende dame, een journalist. De laatste speelt uiteindelijk een niet onbelangrijke rol in het onderzoek, evenals de nieuwe echtgenoot van zijn ex. De zaak is dan uitgegroeid tot een corruptieaffaire en een milieuschandaal van internationale proporties, waarbij naast zakenmensen ook politici zijn betrokken. Baniċ verhindert, tegen alle druk van ‘boven’ en ondanks een schorsing,  dat ze zaak in de doofpot beland.

Het boek zit vol met (post-) communistische humor: Zelfs als ze vreeën, tegenwoordig nog maar zelden en met tegenzin, dat ze dat haar futloze verslaggever zijn orgasmen uitstelde door stug te denken aan de agenda’s en procedures van een van de komende partijbijeenkomsten…

Net als in het vorige deel is het weer genieten van zowel een knappe plot als van een onorthodoxe, volstrekt niet correcte speurder.

Goran Tribuson – Het grijze gebiedDe tweede zaak van politie-inspecteur Baniċ, Vertaald uit het Kroatisch (Siva zona) door Sanja Kregar. ISBN 978-94-92160-08-9, 235 pagina’s, € 20,00. Amsterdam: Uitgeverij KLIN 2016.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.