Niemand zoals hij

Zoektocht naar terminale opa

Uit het niets ontvangt Renke dagboekfragmenten, kraanvogeltjes van origami en post-its van haar grootvader die ze jaren niet heeft gezien. Als ze haar baan verliest reist ze hem achterna naar het land van de rijzende zon.

Likes, volgers, bezoekers; hoe meer hoe beter. Alles in het leven van de 25-jarige Renke Koets draait om haar blog en Facebook. Ze zal toch maar iets missen…

Haar virtuele wereld maakt plaats voor de realiteit als haar opa contact met haar zoekt. Pieter heeft de ongeneeslijke spierziekte ALS en is met stille trom naar Japan vertrokken om daar zijn laatste dagen te slijten. Het is niet zijn dochter met wie hij contact zoekt, maar zijn kleindochter Renke voor wie hij altijd een zwak heeft gehad.

Auteur

Lucia van den Brink (1991) studeerde Japans en journalistiek in Leiden. Ze publiceerde korte verhalen, gedichten en columns. De nominatie voor de ECI debutantenschrijverswedstrijd in 2016 motiveerde haar fictie te blijven schrijven. Deze roman is haar debuut; ze werkt al aan een tweede roman.

 

 

 

Renke is diep onder de indruk van de gedachtes van haar grootvader, die haar uitgescheurde pagina’s van zijn dagboek stuurt. Zonder adres, maar altijd vergezeld van een prachtig gevouwen kraanvogel en gele post-its met aan haar gerichte teksten als Ik heb zo’n vermoeden dat het je gaat helpen. Ik droomde namelijk over je.

In Kutchan, op het noordelijkste eiland Hokkaido, volgt hij karatelessen bij Yamada. Het is in alle opzichten een gevecht, want ook zijn beste vriend weet niet dat hij terminaal is. Langzaam begint de ooit zo sportieve Nederlander zijn krachten te verliezen. Mijn ziekte had één voordeel: het was een sluipmoordenaar en er was nog tijd.

Met haar moeder kan Renke weinig delen over haar opa; ook zelf heeft ze een gecompliceerde relatie met haar. Als Pieter haar zonder begeleidend schrijven duizend euro stuurt, kan ze niet anders dan een ticket boeken naar Tokio. Nu het nog kan wil ze hem echt leren kennen.

Tijdens haar korte verblijf in de metropool leert ze Hotaru kennen, een homoseksuele Japanner die haar alle bezienswaardigheden laat zien. Ze legt alles vast voor Pieter, die schrijft zelf nog nooit in de hoofdstad te zijn geweest. Na een Tinder-date in haar hotel reist ze af naar het dorpje Kutchan waar haar opa woont. Waar precies weet ze niet. Maar het lijkt haar niet zo moeilijk om de grijze Hollander daar te vinden. Maar de klok tikt door. Is ze nog op tijd?

Het boek boeit tot en met de laatste bladzijde. De wereld van de jonge dynamische Renke staat in schril contrast met die van de zieke Pieter, die zijn leven overdenkt. Zijn dagboekfragmenten over zijn gevecht tegen de allesverwoestende spierziekte zijn ontroerend mooi. Maar ook de persoonlijke zoektocht van Renke wordt prachtig verwoord door deze debutante. Complimenten voor deze Japan-kenner en, het zal niet verbazen, Wado-ryu karate beoefenaar op hoog niveau.

Lucia van den Brink – Niemand zoals hij. ISBN 9678-90-263-4747-3, 245 pagina’s, € 20,99. Amsterdam: Ambo | Anthos 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.