Vrouwen zonder genade

Drie wraakgodinnen

Drie vrouwen die het heel slecht getroffen hebben met hun echtgenoot leren elkaar kennen via het internet. Ze beramen samen een vernuftig plan.

Deze thriller bestaat uit 55 soms heel korte hoofdstukjes die steeds de naam dragen van één van de drie vrouwelijke hoofdpersonen: Ingrid Steen, Victoria Brunberg en Birgitta Nilsson.

Ingrid Steen is getrouwd met Tommy. Tommy is hoofdredacteur van een krant. Ingrid was ook een succesvol journaliste maar zij koos voor de rol van huisvrouw en moeder, ze beschouwt dit als een opoffering. Als ze ontdekt dat Tommy een minnares heeft, wordt ze woedend en wil ze wraak.

Victoria Brunberg kwam uit Rusland. Ze raadpleegde ze een website waar Zweedse mannen een Russische vrouw zochten. Ze schreef zich in en uit de honderden reacties koos ze voor Malte, een gezette man die eruitzag als een grote baby met vriendelijke ogen. Hij bleek echter een drankzuchtige bruut die haar heel slecht behandelde.  Tegen een vriend zegt hij: Ik had een Thaise moeten nemen, zoals jij. Beter eten. Betere pijpbeurten. Victoria kon deze vernederingen niet meer verdragen.

Birgitta Nilssons man Jacob schept er groot genoegen in om haar regelmatig in elkaar te slaan. Meestal zit ze vol blauwe plekken, wel verscholen onder haar kleding. Oproepen voor  mammografie heeft ze daarom steeds genegeerd.

Auteur

Camilla Läckberg (1971) is één van de succesvolste Zweedse thrillerauteurs, wereldwijd goed voor 24 miljoen boeken. Bekend is haar Fjällbacka-serie met Patrick Hedström en Erica Falck. Vier boeken werden verfilmd en in 2013 was er de televisieserie Fjällbacha Murders. Haar laatste thriller is Gouden kooi.

 

 

 

In het eerste deel wordt gesproken over de verschrikkelijke huwelijken. De flaptekst verraadt dat de dames online met elkaar afspreken dat ze ieder één echtgenoot zullen vermoorden. Het is heel vreemd dat het boek niets vertelt over de manier waarop de vrouwen elkaar benaderen en afspraken maken. De acties zelf zijn spannend. Kunnen ze dit aan? Zal alles wel lukken?

Deze beknopte thriller leest als een trein en heeft genoeg spanning, maar alles is wel kort en fragmentarisch. Als een en ander wat meer was uitgewerkt zou er een meesterlijke thriller zijn ontstaan. Nu is het een leuk tussendoortje.

Camilla Läckberg – Vrouwen zonder genade. Uit het Zweeds vertaald (Kvinnor utan nåd) door Elina van der Heijden. ISBN 978-90-443-5627-4, 157 pagina’s, € 17,99. Amsterdam: The House of Books 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.