Gezondheid!

Humor en treurnis

Meer dan honderd korte gedichten over thema’s als het huwelijk en relaties, geloof, verslaving, medicijnen, lichamelijk verval, de regering, bankieren en nog veel meer. De meeste met ironie en humor.

Deze gedichtenbundel bestaat uit 106 korte gedichten, soms rijmpjes. De vorm variëert. Ze zijn zeer toegankelijk en er kan vaak gelachen of geglimlacht worden. Voor gevoelige, romantische Poëzie moet je niet bij deze bundel zijn. Elk gedicht bevat humor, ironie of een enkele keer sarcasme. Wat inhoud betref is de bundel zeer gevarieerd. Bijna alles uit het dagelijks leven wordt besproken. De vroegere echtgenoot en het geloof iets vaker dan de rest.

Auteur

Lévi Weemoedt, pseudoniem van Isaäc Jacobus van Wijk (1948) is een Nederlandse schrijver en dichter. Hij studeerde Nederlands en was dertien jaar leraar in dat vak. Hij publiceerde in verschillende bladen. In 1977 debuteerde hij met de bundel Geduldig lijden. In 2018 verscheen Pessimisme kun je leren ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag, het werd een bestseller.

Over het huwelijk schreef hij nogal cynisch. Over het zwijgen van de echtgenoten

de veerdienst tussen mijn vrouw

en mij is tijdelijk gestaakt.

Ergernis

Godallemachtig, wat mekker jij graag!

Je lijkt het Malieveld

wel in Den Haag.

De vrouw moet weg.

Als gevolg van een reorganisatie binnen onze liefdesrelatie                                                        moet je ondanks jouw bevalligheid                                                                                        rekening houden met boventalligheid.

Ook over het geloof schreef hij ironisch. Het onderstaande gedicht is ondanks de lichte toon heel serieus en ontroerend.

Extra Speeltijd

De grote Trainer in de Hemel, die mij van de bank zat gade te slaan,                                        dacht vorig jaar: Zal ik hem wisselen?                                                                                            Of laat ik hem nog even staan?                                                                                       

O, ik was met vreugde uit gegaan,                                                                                              maar leg me neer bij wat Hij besliste.

Een mooi voorbeeld van humor is New Office. Het is ook een voorbeeld van een gedicht dat echt van deze tijd is.

Is hier een toilet?                                                                                                                                      – ja, op internet!

O, dan ren ik maar snel                                                                                                                          naar: herentoilet.nl!

Het gedicht met de meest bijzondere vorm gaat over Mondriaan. Er staat een schets met verticale en horizontale lijnen met daarin de woorden:

Mondriaan!

Daar vind ik nou geen donder aan!

Een heerlijke bundel gedichten. Je blijft erin lezen. Er kan veel gelachen worden. Het somberst is hij over relaties, ouderdom en de naderende dood. Maar ook daarbij overheerst de luchtige, spottende toon.

Lévi Weemoedt – Gezondheid! ISBN 978-90-388-0789-8, 117 pagina’s, € 16,50. Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Poëzie. Bookmark de permalink.