Een goede nachtrust

Slapen is acteren

De nacht is werktijd voor inbrekers, slaapcoaches en wie nachtdienst heeft.

Hij is inbreker in opleiding. Twee gehaaide broers runnen een inbraakcursus via hun app. Zij geven de opdracht waar de inbreker moet toeslaan en wat voor buit er te halen valt. De eerste keer brak de cursist in onder leiding van een inbreker met ervaring. Die leerde hem de kneepjes van het vak. Het waren eigenlijk maar twee kneepjes. Het eerste kneepje heette stil en het andere kneepje heette snel. Dat was  les één voor inbrekers: stil en snel.

In het donkere huis waar hij deze nacht binnendrong brandde al weken geen licht. Het leek een makkie, maar toch voelde het huis niet goed. Hij ging de trap op omdat boven meestal waardevolle dingen werden bewaard. Vaak onder een bed.

Hij schrok, want er lag iemand op het bed. Die iemand vroeg de inbreker of hij hem los kon maken. Hij zei vastgebonden te zijn. Omdat de inbreker geen touwen of zo zag deed hij net alsof hij de man bevrijdde. Het beloofde een lange nacht te worden.

Floor werd na haar eerste slaap wakker. Het was 1.00 uur. Ze werd vaker in de nacht wakker en sliep dan niet weer in. Het was een onoplosbaar probleem. Floor piekerde over haar werk. Ze was ster-actrice in een soap die al aan het zevende TV-seizoen bezig was. De soap heette Vloer. Haar naam was de Engelse vertaling. Dat bedacht Floor terwijl haar partner op de andere kant van het bed heerlijk lag te slapen. Floor dacht dat het door haar werk kwam dat ze wakker bleef. Ze wilde ervan af, maar dat kon ze niet maken. Haar teksten moesten toch worden uitgesproken. Ze had aan de tekstschrijver gevraagd om haar uit de soap te schrijven, maar ze had hem niet overtuigd.

Ten einde raad had Floor zich tot een slaapcoach gewend. Vannacht had ze een afspraak met hem. Om zich niet te verslapen had ze de wekker gezet, maar dat was nu niet meer nodig. Ze was immers al wakker. Helaas nog een beetje te vroeg voor de afspraak. Ze zette het alarm af. Het beloofde een lange nacht te worden.

In een grillroom heeft de hulp nachtdienst. Ook voor hem belooft het een lange nacht te worden. De zomertijd gaat namelijk in en dan worden alle klokken een uur teruggezet als het drie uur is geworden. Dan krijg je er een uur bij. De hulp had aan zijn baas niet gevraagd of hij dan nog een uur moest werken. De grillroom sloot immers om 3.00 uur. Een dilemma als je graag naar bed wilt.

Auteur

Peter Buurman (1992) schreef voor De Speld en Lubach op zondag. Zijn debuut is een absurd verhaal over slaapproblemen. Het onderwerp leent zich voor onwerkelijkheid omdat het veelal handelt over het strijdperk tussen waken en slapen. De sluimer, de droom, het wegzakken in vergetelheid en weer langzaam wakker worden.

Citaat: Om in slaap te vallen moet je eerst net doen alsof. Je doet het licht uit. Je gaat liggen en doet je ogen dicht, je vertraagt je ademhaling. Je blijft zo liggen en doet alsof je iemand bent die slaapt, tot het ongemerkt opeens de werkelijkheid is geworden.

Dit boek is niet alleen vrolijke onzin voor wie gewenst wakker is, maar eveneens een spetterende handleiding voor iedereen die zich niet met de slaap weet te verzoenen. Mag niet ontbreken op het nachtkastje naast de wekker.

Peter Buurman – Een goede nachtrust. ISBN 978-94-924-7887-0, 220 pagina’s, € 22,50. Amsterdam: Das Mag Uitgeverij 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.