De leeuwen van Sicilië

Gelukszoekers

De Familie Florio probeert een nieuw leven op te bouwen in Palermo en strijdt om eer, erkenning en zakelijk succes.

Al heb je al het geld van de wereld, het blijft naar zweet stinken, het is het bloed dat het verschil maakt’ met deze woorden geeft barones Pillitteri de op haar dochter verliefde Vincenzo Florio een klinkende oorvijg om duidelijk te maken dat hij Isabella met geen vinger mag aanraken. Het gebeurt allemaal op straat en heel Palermo is er getuige van en lacht om de tot in zijn botten gekrenkte jongeman. Blauw bloed maakt de dienst uit. De vernederde Vincenzo heeft als huwelijkskandidaat bij de adel geen kans. Zelfs als die adel berooid aan de grond zit en bij de vermogende familie Florio om geld komt bedelen.

In het puntje van de Italiaanse laars ligt Bagnara Calabra. In 1799 worden de inwoners midden in de nacht opgeschrikt door een angstaanjagende aardbeving die Paolo Florio doet besluiten met zijn familie in Palermo op Sicilië een nieuw bestaan te beginnen. De belangrijkste personen in het leven van Paolo Florio zijn natuurlijk Giuseppina, zijn vrouw, zijn jongere broer Ignazio en zijn zoontje Vincenzo, een wurm van nog maar een paar maanden oud. En dan is er nog Vittoria, zijn nichtje die al drie jaar bij hen woont sinds zijn broer en schoonzusje waren overleden. Ook zijn zus Mattia en zijn zwager Paolo Barbaro gaan mee.

Palermo is voor de families Barbaro en Florio een logische keuze. Ze hebben immers in die stad een putia, een nerinkje in specerijen. Twee jaar geleden was het begonnen met een magazijntje, een klein pakhuis waar ze de goederen die ze langs de kust kochten, konden opslaan om ze daarna op het eiland weer door te verkopen. Ze noemen hun winkel een aromateria, een ‘kruidotheek’.

Het kost Paolo Florio vooral moeite om zijn vrouw Giuseppina te overtuigen. Het huis in Bagnara is haar huis, haar bruidsschat. Bagnara, daar speelt zich haar leven af. Moet ze daar allemaal vanaf zien?

Maar Paolo wil weg uit het arme Calabrië. Palermo is immers een stinkend rijke stad waar zakelijk succes voor het oprapen lijkt. Paolo is de baas, de oudste van de familie en zijn wil is wet. Ze gaan dus, ondanks het gejammer van zijn vrouw.

In Palermo heeft Paolo heel wat hindernissen te overwinnen om van zijn aromateria een succes te maken. Er heerst voortdurende politieke onrust terwijl sprake is van de nodige machtswisselingen. Achtereenvolgens werd het eiland in 1799 bezet door Napoleon, in 1806 waren de Engelsen de baas en vanaf 1816 volgen de koningen van het huis Bourbon met felle opstanden in Palermo in 1848 en 1860. In 1861 werd Sicilië onderdeel van het nieuwe koninkrijk Italië.

Auteur

Stefania Auci (1974) is een Italiaanse schrijfster die al verschillende romans op haar naam heeft staan. Dit is haar Nederlandse debuut. Wij maken kennis met een historische roman waarin het wel en wee van een gefingeerde familie een beeld geeft van Sicilië en met name de stad Palermo in de negentiende eeuw.

 

 

 

 

Gedurende de periode van 1799 tot 1868 beleven we de opkomst van de dynastie Florio. Van kleine ondernemer groeit het familiebedrijf uit tot een belangrijk handelsimperium. Tegen het decor van de wisselende maatschappelijke en politieke omstandigheden ontwikkelen en exploreren de clan van de Florio’s handel met het Italiaanse vasteland, Frankrijk en het in die tijd opmerkelijk geïndustrialiseerde Engeland.

Behalve met hun zakelijke successen probeert de familie ook door het sluiten van voordelige huwelijken hun positie op het eiland te versterken. Dat dit niet altijd succesvol verliep laat het begin van deze bespreking zien.

Het boek geeft een overtuigend beeld van een tijd waarin Sicilië een machtscentrum is, waarin het de moeite waard was te vechten voor een welvarend en zelfstandig bestaan.

Stefania Auci – De leeuwen van Sicilië. Vertaald uit het Italiaans (I Leoni di Sicilia) door Hilda Schraa. ISBN 978-94-031-4610-2, 432 pagina’s, € 20,99. Amsterdam: Uitgeverij Cargo 2019.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Geschiedenis. Bookmark de permalink.