Kwelling

Slaapverlamming met naargeestige gevolgen

De dood wordt gevolgd door demonen.

Vijf jaar geleden werd Colin Kaakmans ontvoerd, een jongetje toen nog maar. Zijn ouders en grote zus Christina hebben al die jaren de hoop gekoesterd dat hij terug zou komen. Christina voelt zich schuldig, ze had beter op haar broertje moeten letten. Moeder Ellen heeft sinds die tijd veelvuldig zware migraineaanvallen. Vader Harm begraaft zich in zijn werk en zorgt samen met zijn dochter voor de steeds zieker wordende Ellen. En dan komt op een dag een rechercheur langs. Hij vertelt dat Colins lichaam is gevonden. De jongen heeft nog een aantal jaren geleefd, de voortvluchtige verdachte heeft ieder jaar foto’s van Colin gemaakt. Hij laat de foto’s zien: het ooit zo vrolijke kind veranderde in een doodsbange jongen. Bij vertrek noemt de andere rechercheur tegen Christina stiekem de naam van de dader. Christina besluit hem te gaan zoeken.

Intussen wordt Ellen niet alleen steeds vaker gekweld door migraine, Christina komt ook tot de conclusie dat haar moeder vreemd gedrag vertoont. Als zij haar in de gaten gaat houden en haar volgt als zij stiekem de deur uitgaat, doet zij een gruwelijke ontdekking. Wat bezielt haar moeder, is zij psychotisch geworden? Christina grijpt uit pure stress naar speed en cocaïne, hulpmiddelen voor het korte moment, maar uiteindelijk uiterst verslavend.

Auteur

Tamara Geraeds (1981) schrijft al sinds ze een pen kan vasthouden. Ze is freelance docent Engels, Nederlands en creatief schrijven. In 2012 verscheen haar debuut Nergens. Sinds die tijd verschenen verschillende jeugdromans. In 2017 debuteerde ze met de thriller voor volwassenen Echo.

 

De auteur wil niet alleen ontspannende lectuur schrijven, maar vindt het belangrijk haar lezers een belangrijke les mee te geven. Dat deed ze ook in haar eerdere boeken, waarin zij bijvoorbeeld kindermisbruik en -mishandeling uitvoerig aan de orde stelde. In dit boek licht zij haar lezers voor, onder andere over de gevaren van de verslaving aan verdovende middelen en speed.

Dit is meer een voorlichtingsboek met thriller-kantjes dan een echte thriller. Christina wordt wat langdradig in haar drang naar drugs, Ellen houdt de familie gevangen met haar continu gezeur over de migraine die haar vaak goed van pas komt. Ook komt ze – zeker omdat de oorzaak onbekend is – nogal ongeloofwaardig over met haar voortdurende hallucinaties. Het had allemaal wel een tandje minder gekund. Vader Harm komt onvoldoende uit de verf.

Tamara GeraedsKwelling. Hoe goed ken jij je moeder echt? ISBN 978-94-6242-098-4, 262 pagina’s, €19,95. Westerlo (B): Uitgeverij Kramat 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen, Fictie. Bookmark de permalink.