De dag van de diamantprinses

Verdronken zwemmer

Na veertig jaar wordt het lijk van een vijftienjarige jongen gevonden. Een journalist duikt in het verleden om de toedracht van het sterfgeval te onderzoeken.

Het is 1973. Kurt van vijftien wordt ervan beschuldigd de twaalfjarige Peggy naar een kerkhof te hebben meegelokt en daar verkracht. Niet lang daarna verdwijnen Kurt en de achttienjarige Lizzy spoorloos. Alleen Benny, de vriend van Kurt en neef van Lizzy, weet van hun plannen, maar heeft strikte geheimhouding beloofd. Hij hoort nooit meer iets van beiden.

Het is 2014. Benny Verbinnen is inmiddels zesenvijftig jaar. Hij is al 32 jaar journalist bij een Antwerpse krant. Hij leest een bericht dat hem behoorlijk opwindt. In zijn geboortedorp Berlaas wordt het lichaam van een jongen gevonden. DNA onderzoek wijst uit dat het gaat om de in 1973 spoorloos verdwenen Kurt. De politie gaat uit van de veronderstelling dat het joch, gebukt onder berouw over de door hem gepleegde verkrachting, zelfmoord heeft gepleegd.

Journalist Verbinnen gelooft er niets van. Hij reist af naar zijn geboortestreek om de dood van zijn jeugdvriend te onderzoeken.

Auteur

Luc De Keersmaecker (1958), leraar Italiaans, is tevens schrijver en regisseur. Hij publiceerde eerder de romans Oesters of merguez en Wolfsvrouw.

 

 

In deze thriller wordt een journalist geconfronteerd met een mysterie dat veel gecompliceerder is dan hij had kunnen denken. Zo speelt de zwarte handel in diamanten een onverwachte rol, wordt hij met de dood bedreigd door lieden die het hem niet in dank afnemen dat hij overal zijn neus in steekt en lijkt de destijds gevierde Zangeres zonder naam, de in 1998 overleden Mary Servaes, een sleutelrol te spelen.

De misdaadroman, geschreven in rijk Vlaams vocabulaire, kenmerkt zich door een gemoedelijke criminele sfeer op dorpsniveau. De ontsluiering van de plot wordt aan het slot  nogal uitgesponnen, maar daarna kan een tevreden Benny Verbinnen getuige zijn van een waardige teraardebestelling van zijn gemummificeerde vriendje.

Luc De KeersmaeckerDe dag van de Diamantprinses. ISBN 978-90-592-7604-8, 248 pagina’s,€ 19,90. Antwerpen: Uitgeverij C. de Vries-Brouwers 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.