Jimmy’s notes

Jazz in de vuurlinie

Visserszoon ontwikkelt zich tot een talentvol jazzpianist. De Tweede Wereldoorlog zet zijn leven op z’n kop.

Jimmy werd geboren op 15 juni 1921 in de vissershaven en badplaats Blankenberge. Hij heette toen nog Florimont Waeghe, kortweg Flor en was het derde kind en enige zoon van visserman Tino Waege en Catharina Vernieuwe. Tino werd in de besloten vissersgemeenschap Tino Slekke genoemd. Een soort bijnaam om verwarring met anderen te voorkomen.

De vissers woonden in een arm gedeelte van Blankenberge. Tino woonde met zijn gezin op De Muntplaats, een achterbuurt tussen de Breydelstraat en de Zeedijk. Als visser was hij vaak van huis, soms wel drie maanden lang. Dat waren voor zijn vrouw dikwijls angstige tijden. Want hoeveel zeelui waren immers nooit van hun tocht thuis gekomen?

Terwijl Tino afwezig was waren er bovendien geen inkomsten en stapelden de schulden zich op. Wanneer hij dan eindelijk behouden terugkwam was de kroeg de laatste financiële hindernis. Aan een huisvader die zich blut zoop, had je namelijk niet veel.

Flor groeit op. Zijn grootste ontdekking is de piano die ergens op school staat. Een welwillende pastoor staat toe dat de jongen, die bij het instrument niet is weg te slaan, er een uur per week op mag oefenen.

Terwijl de eerste geluidsfilm The Jazzsinger van Al Jolson uitkomt en Lindbergh met zijn Spirit of St. Louis als eerste solo over de Atlantische Oceaan vliegt, wordt Flor gegrepen door de jazzmuziek. Zowel via de radio, maar ook door jazzorkesten die de populaire badplaats Blankenberge aandoen, maakt hij kennis met muziek van Count Basie en Duke Ellington.

Er hangt echter een dreigende donkere wolk boven de jonge pianist. Zijn vader heeft al jaren rondgebazuind dat zijn zoon Flor hem waardig zal gaan opvolgen in de visserij. Zodra hij twaalf jaar oud is moet de jongen mee op de visvangst. Als het moment daar is, doet Flor al het mogelijke om niet mee te hoeven, maar zijn tegenspartelen is tevergeefs. Hij wordt ingescheept en gaat de zee op.

Het is 1933. Inmiddels is Mussolini de baas in Italië, Franco in Spanje en Hitler in Duitsland.

Auteur

Etienne van den Steen (1951) schrijver van proza en poëzie, is de auteur van de historische vertelling rond de fictieve figuur van jazzpianist Jimmy. Het boek speelt zich af van 1925 tot 1945. We maken kennis met het jongetje Flor dat op zeer goede gronden zijn naam zal gaan veranderen in Jimmy.

Bij het naderen van de oorlog wordt Flor/Jimmy verliefd op het Joodse meisje Esther en volgt haar naar Brussel. Terwijl de oorlog uitbreekt dompelt hij zich onder in de bohemienwereld van Brussel. Wanneer Esther uit zijn leven lijkt te verdwijnen, wordt hij opgeroepen voor arbeidsinzet in Duitsland.

Met dramatische ontwikkelingen aan het einde van de oorlog wordt de roman afgesloten.

Etienne van den Steen – Jimmy’s notes. ISBN 978-90-592-7629-1, 338 pagina’s, € 24,50. Rotterdam: C. de Vries-Brouwers uitgeverij 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Muziek. Bookmark de permalink.