Het spel

Basketbal, Strawinsky en de liefde

Topsport in de zaal en in bed.

De oorspronkelijke titel van deze recensie was Basketbal, barones en blote borsten. Mooie alliteratie, alleen dekt deze vlag de lading niet geheel. Basketbal ja, barones enigszins, maar er komt één vrouw nog prominenter voor en die heeft geen adellijke titel. En die blote borsten tenslotte komen maar één keer voor, want niet wil zeggen dat seks geen rol speelt. Integendeel.

De hoofdpersoon is de boomlange topbasketballer Frank Jager, een mooie man van goede komaf die ondanks zijn grote populariteit zo veel mogelijk ‘gewoon’ en sympathiek is gebleven. Hij woont samen met Brooke Oppenheimer, de dochter van de eigenaar van Amsterdam Orange, het team waarin Jager speelt. Beiden hebben al een actief seksueel leven achter de rug voordat zij met elkaar verder gingen. In het wereldje van het topbasketbal, waarin veel speler ‘kutzwager’ van elkaar zijn, blijkt het trouwens moeilijk om monogaam te blijven.

Dat ondervindt ook Frank Jager in Helsinki, waar een mysterieuze barones hem als muziekliefhebber attendeert op het werk van de Finse componist Jean Sibelius en hem uitnodigt voor een concert waar het werk van deze meester wordt gespeeld. Frank is tegelijk verkocht en wordt Sibeliusfan. Is hij ook verkocht aan de barones?

Auteur

Jan Marten (Mart) Smeets (Arnhem, 1947) was ooit basketbalinternational. Nadat een blessure een eind aan zijn sportcarrière maakte werd hij sportverslaggever voor de radio en later ook de televisie. Hij versloeg jarenlang de Tour de France en onder meer verschillende Olympische zomer- en winterspelen. Hij was de eerste presentator (2003-2014) van het succesrijke tv-programma De Avondetappe en was als groot muziekliefhebber met Leo Blokhuis de maker van de wekelijkse radioprogramma For the record (1992-2014). Smeets, inmiddels gepensioneerd, maar niet geheel uit de media verbannen, is een groot fan van Sibelius. Hij schreef een groot aantal boeken. Dit is zijn vijfde roman.

Het boek geeft een mooi inkijkje in de wereld van het topbasketball, waarin de spelers elkaar vaak kennen. Hoe is het om een teamgenoot te hebben die de ‘lover voor een week’ van je vriendin is geweest? Of een vorige minnaar van haar in de ploeg waar je tegen speelt? Het afgebeuld worden tijdens de trainingen, de scheten in de kleedkamer. De basketbalfolklore waarin een dag vrij of een straftraining af kunnen hangen van de paar punten die winst of verlies betekenen.

Een spannend verhaal waarin naast de sport ook de liefde ruimschoots aan zijn trekken komt. De schrijver weet waarover dit heeft, ik vermoed ook over de zaken die zich buiten de sporthallen afspelen. De seksscènes zijn beschaafd, maar zonder overdreven preutsheid adequaat beschreven.

Ik weet het: er zijn Smeetshaters en Smeetsliefhebbers. Wie tot de laatste categorie behoort doe je voor de feestdagen vast een plezier met deze goedgeschreven sportroman.

Mart Smeets – Het spel. ISBN 978-94-6297-144-8, 319 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij De Kring 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Sport. Bookmark de permalink.