Aangespoelde verhalen

Inspiratiebron Waddeneilanden

Schrijven op en over Ameland.

Ameland blijkt een vruchtbare inspiratiebron voor auteurs. Dat blijkt onder meer uit de verhalenbundel Paal 15. Het succes daarvan leidde tot een tweede boek. Kennelijk was er genoeg inspiratie in Ameland met bijvoorbeeld het plaatselijke Sunneklaasfeest, de vuurtoren, het wadlopen en nog veel meer. Of je gebruikt het eiland (en in een enkele geval Schiermonnikoog) aan verschillende thema’s als fotografie, muziek, duiken, ouder-kind en moeder-dochterrelaties, verlies, verdriet, foute mannen, een identiteitscrisis en nog veel meer.

Auteurs

De bundel is het resultaat van een schrijfweek op Ameland, een initiatief van Marelle Boersma. Sonja Renaud redigeerde de vijftien verhalen. De auteurs verdienen het zonder meer allemaal hier vermeld te worden: Elly van Driel, Esther van der Ham, Marianne Leerkes, Guido Mortelmans, Lucy Neelens, Guus Norden, Rinske Oenema, Tineke van der Poll, Janine van de Raadt, Alexander Roessen, Titia Schut, Marieke Simon, Melania Somers, Remda Spoelstra en Joke Zwaal. Sommigen hebben al eerder gepubliceerd, voor anderen in dit hun debuut.

De verhalen zijn ingedeeld in Zomer, Herfst, Winter en Lente. Ze zijn allemaal zonder meer het lezen waard. Het is ondoenlijk en bovendien niet wenselijk in een recensie op alle verhalen in te gaan. Daarom een persoonlijke selectie. Oost west, Ameland best van Lucy Neetens is een prachtige binnenkomer. Onder het lezen moest ik vrijwel onmiddellijk denken aan het mooie lied De vondeling van Ameland dat door Boudewijn de Groot prachtig is vertolkt. Het blijkt dat dit lied inderdaad de inspiratiebron voor dit fijne verhaal was.

Voor mij sprong Hartepijn van Guido Mortelmans er uit, het verhaal van een vrouwenhart dat in een perverse man wordt getransplanteerd en daar niet blij mee is.

Opmerkelijk is dat nare, soms zelfs wrede moeders heel regelmatig voorkomen. Het is heel intrigerend te zien hoe dit thema op heel verschillende manieren wordt uitgewerkt. Ook het genre horror wordt in enkele bijdragen beoefend.

Het grote zwijgen van Alexander Roessen speelt gedeeltelijk op Schiermonnikoog. Het kleineren van kinderen door een verschrikkelijke moeder wordt gevoelig neergezet. Is het gek dat een kind wraak wil nemen?

Er valt veel te genieten bij het lezen van deze bundel. Ook prima reclame voor Ameland trouwens, als dat nog nodig mocht zijn. Een mooi kerstcadeau.*

Sonja Renaud (redactie) – Aangespoelde verhalen. ISBN 978-94-92844-61-3, 203 pagina’s, € 12,50. Breda: Droomvallei Uitgeverij 2019.

*Uw feelgoodgevoel bij de aanschaf van deze bundel wordt verder verstrekt door de gelijktijdige donatie van € 1,00 aan de zeehondenopvang.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Korte verhalen. Bookmark de permalink.