De dienstbode

Een zorgzaam leven

Jonge Ierse beproeft haar geluk in Amerika.

In 1908 weet de Ierse Thom zijn geliefde Bridey over te halen het arme Ierland te verlaten om samen met hem hun geluk te beproeven in Amerika. Thom krijgt op zee hoge koorts waaraan hij bezwijkt en midden op de oceaan aan de golven wordt toevertrouwd.

Alleen en zwanger zet Bridey voet op Amerikaanse bodem. Met hulp wordt ze opgenomen in een protestants tehuis. Daar ontmoet ze de welgestelde Sarah Hollingworth die er vrijwilligerswerk doet. Na de bevalling moet ze haar kind afstaan.

In het landhuis van de familie Hollingworth kan ze een baan als dienstbode krijgen. Het is hard werken, maar haar hart leeft op als Sarah en haar man een jongetje, Vincent, adopteren. Jarenlang is Bridey bij nen in dienst, totdat meneer Hollingworth onder verdachte omstandigheden komt te overlijden. Bridey wordt verdacht en Vincent raadt haar aan naar Ierland terug te keren. Ook daar wacht haar weer een zorgzaam leven.

Auteur

Helen Klein Ross is schrijfster en dichteres. Ze is afgestudeerd in kunstwetenschappen aan de Cornell University. Haar werk verscheen onder andere in The New Yorker en The New York Times. Met haar echtgenoot woont ze in New York en Lakeville, Connecticut.

 

 

 

In Amerika volgen de generaties Hollingworth elkaar op. De moderne tijd doet zijn intrede en het land wordt opgeschrikt door de aanval op de Twin Towers. Ook de familie wordt door dit drama getroffen. Dan vindt kleindochter Emma op zolder een oud gebedenboekje. Dit werpt licht op voorvallen uit een ver verleden.

De armoede in Ierland is in deze roman de aanleiding van de reis van de jonge Bridey naar Amerika. Het katholieke geloof kan ze echter niet achter zich laten. Dit speelt een heel grote rol in de beslissing die ze als ongehuwde moeder moet nemen. Zeer uitgebreid wordt haar leven uit de doeken gedaan. In vergelijking daarmee komt de huidige generatie in de Verenigde Staten er bekaaid vanaf. Het lijkt alsof de schrijfster daarvoor geen ruimte meer heeft.

Om op de achterflap te zetten dat liefhebbers van Downton Abbey hiervan zullen genieten is ietwat overdreven. Ook de bronnenlijst achterin dit boek doet wat buitensporig aan. Desalniettenin leest deze roman lekker weg.

Helen Klein RossDe dienstbode. Vertaald uit het Engels (The Latecomers) door Saskia Peterzon-Kotte. ISBN 978-90-263-4795-5, 461 pagina’s, € 22,50. Amsterdam: Ambo | Anthos uitgevers 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.