Kamer 305

Donor doolhof

In plaats van haar minnaar treft een overspelige echtgenote het lijk van een onbekende vrouw. Ze neemt een driest besluit.

Jasper Duyn was niet alleen een rijke en vooraanstaande vastgoedmakelaar. Hij was ook boegbeeld van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Toen ze in Singapore een lafhartige roofoverval op hem hadden gepleegd en hij vervolgens zwaargewond naar Nederland was overgebracht, verklaarden de artsen het slachtoffer hersendood. Jasper Duyn werd drievoudig donor. Door zijn hart, een deel van zijn longen en zijn hoornvlies werden drie patiënten en hun familie dolgelukkig gemaakt.

Zijn inmiddels volwassen dochter Eva wenste dat haar vader hun eigen gezin net zo gelukkig had gemaakt. Dat mocht niet zo zijn. Duyn was een tiran geweest voor zijn vrouw en kinderen. Met name zijn jongste zoon moest het zo ontgelden dat hij uiteindelijk suïcidaal werd.

Eva haatte haar vader en was eigenlijk dolblij met zijn overlijden. Toch straalde de donorreputatie van de overledene in positieve zin op haar af. Degene die het hart van haar vader gedoneerd had gekregen was namelijk arts in hetzelfde ziekenhuis waar Eva werkte. Het gaf Eva een wonderlijk gevoel dat een collega rondliep met het hart van haar vader.

Kim Zonneveld krijgt bij de balie een sleutel met zilverkleurig label aangereikt. Het is de sleutel van 305, zoals gewoonlijk. Martijn, haar geheime geliefde, vond het intiem om steeds dezelfde kamer als rendez-vous te gebruiken. Omdat haar echtgenoot Simon vaak voor zaken afwezig is kost het Kim niet veel moeite afspraakjes met Martijn te regelen.

Wanneer ze de kamer betreedt wacht haar een grote schok. Op het bed ligt een haar volstrekt onbekende vrouw. Ze is dood. Kim raakt in paniek. Wat moet ze? Natuurlijk de receptie waarschuwen en daar zullen ze ogenblikkelijk de politie bellen. Maar dan zal alles ongetwijfeld uitkomen, want hoe moet ze aan Simon haar aanwezigheid in dit hotel verklaren? Kim is als de dood voor de gevolgen.

Auteur

Yvonne Franssen (1969) is schrijfster van thrillers. Na haar debuut Talio verschenen onder meer Genius en Schaduwen. Deze nieuwste roman bestaat uit een groot aantal korte hoofdstukken waarin Eva, Kim en Martijn beurtelings als ik-persoon fungeren. Tussendoor is af en toe een anoniem personage aan het woord.

 

 

 

Mede omdat flashbacks niet altijd als zodanig herkenbaar zijn is vooral het begin van de thriller soms een puzzel waardoor het lastig is om zicht te krijgen op de ontwikkeling van de plot. Gaandeweg wordt het verloop van de verschillende verhaallijnen echter steeds duidelijker. Soms misschien te duidelijk, want de schrijfster geeft de lezer voldoende aanwijzingen om uiteindelijk op eigen kracht het mysterie van te doorgronden.

De plot van dit boek zit overigens ingenieus in elkaar, het onderwerp ‘donorschap’ is beslist actueel en de spanningsboog wordt goed volgehouden.

Een intrigerende thriller voor puzzelaars.

Yvonne FranssenKamer 305. ISBN 978-94-929-3931-9, 222 pagina’s, € 18,95. Amsterdam: Futuro Uitgevers 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.