Ik – Elton John

Eén grote rollercoaster

Het turbulente leven van een popster in hart en nieren.

‘Never a dull moment’. Dat is het leven van Elton John in één zin samengevat. De zeer succesvolle popster schreef zijn autobiografie, in de eerste plaats voor zijn kinderen. ‘Om te ontdekken hoe mijn leven was en hoe het was om mij te zijn’, aldus de zanger. Een ster die een geboren musicus blijkt te zijn en een opgewonden standje bovendien.

Het plotseling kunnen ontploffen is iets dat John wijt aan zijn ouderlijke genen. Aan zijn ouders, die volgens John nooit met elkaar hadden moeten trouwen. ‘Zelfs in een lege kamer maakten ze nog ruzie met elkaar’, zo schrijft hij. Wat er voor zorgt dat Reginald Kenneth Dwight (zijn echte naam) al op jonge leeftijd op eieren loopt. Het leert hem confrontaties uit de weg te gaan, iets waar hij nog jarenlang last van heeft.

Wanneer het om de muziek gaat is dat een ander verhaal. Want de jongeling wil maar één ding: optreden. Zo gaat al zijn geld op aan plaatjes kopen, verlaat hij zonder diploma de middelbare school en treedt hij op, zelfs in gelegenheden waar men steevast met elkaar op de vuist gaat. Hij leert er veel van en bouwt zo voldoende zelfvertrouwen op om te reageren op een advertentie van Liberty Records, het bedrijf dat talent zoekt.

De afwijzing die volgt blijkt een sleutelmoment te zijn. Het lijdt tot het vormen van een koningskoppel met tekstschrijver Bernie Taupin. Na enige tijd volgt het eerste succes, waarna John tot zijn verbazing al snel wordt bewonderd door artiesten waar hij ooit zelf fan van was. Het is het begin van een doldwaas leven, wat wel blijkt uit de volgende dagboekaantekeningen:

Opgestaan. Het huis opgeruimd. Voetbal gekeken op t.v. ‘Candle in the wind’ geschreven. Naar Londen gegaan. Rolls-Royce gekocht. Ringo Star kwam eten.

Auteur

Sir Elton Hercules John CBE (1947) is een wereldberoemde popster, die werd geridderd door de Britse koningin.

Inderdaad, een niet alledaags leven. Een leven dat John niet alleen bergen met geld oplevert, maar ook schaduwzijden kent, zoals een zware cocaïneverslaving. Het brengt hem tot aan de rand van de afgrond, iets waar hij achteraf met de nodige zelfspot op terugkijkt en wat hij bestempelt als ‘ongelooflijk onvolwassen’.

 

De lezer vindt in dit boek talloze kijkjes achter de schermen. Nu eens hilarisch (een reclame-zeppelin voor Rod Stewart uit de lucht laten schieten), dan weer inktzwart (zichzelf in coma drinken). Een levensverhaal waarbij John openhartig is en intieme details prijsgeeft. Zoals over zijn homoseksualiteit, zijn relatie met beroemdheden als Lady Diana en… zijn kinderwens.

Al met al een vlot geschreven en goed vertaald boek. Dat vraagt om meer, want als het gaat over de precieze totstandkoming van beroemde songs is John vrij summier. Met een einde waarbij de huidige vader van twee kinderen de balans opmaakt en concludeert dat dichtbij Reg Dwight blijven het beste is voor de tijd die hem nog rest.

Elton JohnIk. Vertaald uit het Engels (Me) door Robert Neugarten. ISBN 978-90-488-3871-4. 416 pagina’s, € 24.99. Amsterdam: Lebowski Publishers 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie, Muziek. Bookmark de permalink.