Snoecks 2020

Core business

Veel meer dan mooie plaatjes.

Snoecks hoort bij het najaar. De jaarlijkse uitgave verschijnt steeds ruim voor de feestdagen, want je doet hem graag cadeau en hij is voor velen ook leuk om te krijgen. Je zou Snoecks een fotoboek plus kunnen noemen, want naast de foto’s zijn er ook nog enkele vaste culturele rubrieken, waarin bijvoorbeeld de literatuur een belangrijke rol speelt. In deze editie valt op dat het korte verhaal en de rubriek Architectuur zijn gesneuveld. Je zou kunnen zeggen dat de makers van Snoecks daarmee de core business, de fotografie, nog meer willen benadrukken.

De literatuur gaat aan de fotografie vooraf, met korte beschrijvingen van diverse titels die in het afgelopen jaar de aandacht trokken, vrij ad hoc gerubriceerd. Het boek wordt afgesloten met de rubriek Dode letter, waarin een aantal overleden auteurs wordt herdacht.

Het overgrote deel bestaat uit een aantal fotoreportages, enkele in zwart-wit, met een begeleidende tekst over de fotograaf (m/v/meervoud) en diens objecten. De onderwerpen zijn, zoals altijd divers. Pseudo-Christussen, broers en zussen, de kleurige zelfkant van Londen, Palestijnen in Californië, het werk van een kunstenaar in de gevangenis, een dorp in Siberië, portretten geïnspireerd op de zeventiende eeuw, het carnaval van Dunkerque, schapen en geiten, dunbevolkt Vermont, een buurtje vol buitenlanders in het Japanse Yokohama, oeroude bomen, honden van welgestelde baasjes, tatoeages van bijna uitgestorven koppensnellers, de Ierse Travellers, modefotografie, het Engelse kuststadje Blackpool, Londen met een lach, onweer zoals je dat vanuit een vliegtuig ziet, portretten van honderdplussers,  Grozny na de oorlog in Tsjetsjenië, mens met dier (of dier met mens?).

 

 

 

En dan is er natuurlijk in de beste Snoecks-traditie ook (vooral, maar niet uitsluitend vrouwelijke) naaktfotografie, bijvoorbeeld van een Japanse fotografe met haar onderdanige Chinese vriend, vrouwen gekleed in visnetpanty’s of onder water.

 

Ook dit jaar kun je weer kiezen uit twee smaakvolle covers. En er is ook nog een Belgische editie.

De samenstellers wensen ons veel kijk- en leesplezier. Daarmee zit het wel goed met deze Snoecks. Noblesse oblige.

Geert Stadeus (redactie) – Snoecks 2020. ISBN 978-90-7788-552-9, 576 pagina’s, € 20,99. Schiedam: Scriptum 2019.

Omslagfoto’s Harry Fayt en Marine Gutierrez (zelfportret).

Verdere foto’s Marie Genel & Pierre Volot, Seung-Woo-Yang en 9Mouth.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fotografie, Literatuur. Bookmark de permalink.