De lekkerste omfietswijnen 2020

Spring op je fiets

Goede wijn voor elke beurs.

Vaste prik voor de feestdagen, deze wijngids. De auteur heeft weer liters rood, wit en rosé moeten proeven. Nee, niet drinken, dan was dit boekje nooit tot stand gekomen. Sinds enkele jaren beperkt de schrijver zich uitsluitend tot wijnen die hij het omfietsen waard vind: Ik heb een heleboel wijn geproefd, maar u kunt veel daarvan maar het beste in het schap laten staan. Gelukkig blijven er nog 350 over, van € 2,99 tot € 45,00, om van te genieten. Voor u en voor mij.

Auteur

Nicolaas Klei (1961) is jurist, maar weet daar na eigen zeggen niet veel meer van, want hij ‘verzeilde in de wijn’.  Dit is zijn vijftiende negentiende wijngids. Via deze jaarlijks uitgave bespaart hij veel Nederlanders het drinken van bocht met een duur etiket.  

 

 

 

 

Het is altijd interessant te zien uit welke winkel de in dit gidsje genoemde wijnen vandaan komen. Elk jaar komen er nieuwelingen bij, maar er zijn ook steeds afvallers. Dit jaar proefde onze vrolijke wijnkenner van de volgende supermarkt ketens en speciaalzaken, in alfabetische volgorde, het godennat van Adrienne van gils, Albert Heijn, Aldi, Alex Storms, Anfors Imperial, Bevino, Biowijnclub, Blije wijnen, Belomeij Wijnimport, De Bruijn Wijnkopers, Coop, Daxivin, Ekoplaza, Gall & Gall, Les Généreux, Goede Wijn, Heisterkamp, Hema, Henri Bloem, Horizon Wines, Jumbo, De Kleine Schorre, Marqt, Mitra, De nederlandse Wijnwinkel, Pallas Wines, Plus, Poiesz, De Vier Heemskinderen, Vinatura, Vinoblesse, Well of Wine, Wijn vd Natuur, Wijnhandel Léon Colaris, wijnkoperij De Gouden Ton, Wijnkoperij Okhuysen, Wilde Wijnen en Winterberg Wijnen. Omdat van sommige leveranciers slechts enkele wijnen door Klei’s ballotage van rood, wit en rosé kwamen, hebt u de beste kans bij Gall & Gall, de Hema en Wijnkoperij Okhuysen om iets van uw gading te vinden.

Nadat de toppers van de verschillende leveranciers de revue zijn gepasseerd komen de lijstjes met Topwijnen, gerangschikt naar prijs, land van herkomst of druivensoort. Het is grappig te zien dat de lengte van die lijstjes varieert. Bij wijnen onder de vier euro heb je bijvoorbeeld de keus uit 10 witte, 3 rosé en 9 rode wijnen. Achterin vindt u ook nog een aantal kortingsbonnen.

Wijnliefhebber Klei gaat zich niet te buiten aan allerhande onbetaalbaars onder de kurk. Voor uw recensent bestaat een deel van de pret uit de sappige verhalen van onze tester. Fabriekswijn … smaakt constant levenloos. Daar doen ze bij de familie Mehofer niet aan. Wel hebben ze van de droeve druif zweigelt, die zo vaak wijn geeft met het karakter van een verongelijkte bejaarde, hier wijn getoverd die de zomer in de bol heeft als een histige puber, en ongeremd het glas uit swingt (over Mehover, Vivo Rosé Geniessen, wagram 2018, voor € 9,95 te bekomen bij Well of Wine).

En zo is dit boekje niet alleen nuttig, maar ook gewoon leuk om te lezen. Een mooi cadeau voor de feestdagen.

Nicolaas Klei – De lekkerste omfietswijnen 2020. ISBN 978-90-5759-996-5, 266 pagina’s, 15,00. Amsterdam: Uitgeverij Podium 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.