Alleen de eenzamen

Terugkeer van een sjoemelaar

Bloedverwanten zetten hun zienswijze op het handelen van de oplichter van de familie uiteen.

 Na twintig jaar in de Verenigde Staten te hebben gewoond keert Sam terug naar Nederland. Hij is een sjoemelaar die veel mensen bedrogen heeft, zelfs zijn eigen familie. Vandaar dat hij destijds de wijk heeft genomen, zijn vrouw en kinderen met de schuldeisers achterlatend.

Logisch dat hij niet populair is. En toch zijn er familieleden die wel iets met hem hebben, zoals zijn neef Jonathan. Als deze in Amerika verblijft zoekt hij zijn oom op. ‘Kom verder,’ zei hij zonder me een hand te geven. We liepen door een woonkamer waar een zigeuner direct wielen onder zou hebben gezet, de kamer stond vol met barokke goudkleurige meubels en porseleinen honden. Maar na een uurtje zijn ze wel uitgepraat. Jonathan keert terug naar Nederland.

Jan, Jonathans vader, kan Sam wel schieten. Door zijn zwager is hij diep in de problemen geraakt. Hij heeft zowel zijn vrouw Corry, Sams zuster, als een zoontje door ziekte verloren. Komt het daardoor dat Jonathan aan paniekaanvallen lijdt?

Sam heeft een zoon en een dochter: Kees en Rita. Hun moeder Nel en zijn kinderen zijn ook door  Sam in de steek gelaten. Toch heeft Nel, net als Jonathan, nog een zwak voor hem. Kees daarentegen haat zijn vader. Als kind werd hij altijd door hem geschoffeerd. Daarom heeft Kees alles in het werk gesteld om als een sterke beer bij het leger te gaan.

Auteur

André Patteel (1969), een voormalig marketing-goeroe, is de oprichter van Yourlab, een stichting om mensen die door sociale en financiële omstandigheden problemen hebben, een stem te geven. In zijn programma staan drie processen centraal: zelf-inzicht, open-dialoog en algehele groei creëren. Hij schreef onder meer Broederliefde tot de dood.

De personen in deze roman die hun visie op de gebeurtenissen rond Sam geven zijn echter niet bezig met deze processen. Allen zitten in hun eigen bubbel en geven toe aan hun gevoelens ten opzichte van Sam, positief of negatief. Zijn ex-vrouw, zijn kinderen, zijn kleinkind, zijn broers.

Het boek bestaat uit twee delen: deel één behandelt voornamelijk de invloed die de zwendel van Sam op zijn familie heeft; deel twee beschrijft de gevoelens die de verwanten hebben na zijn dood. Aan elk familielid is een eigen stijl van schrijven gegeven. Dit geeft inzicht, niet alleen in het verhaal, maar vooral in de karakters van de diverse bloedverwanten.

Een aanbevelenswaardig werk.

André Platteel – Alleen de eenzamen. ISBN 978-94-92241-33-7, 243 pagina’s, € 21,95. Utrecht: Uitgeverij Magonia 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.