Wie zei dat? 500 historische oneliners

U bent een hoop stront in een zijden kous

Loof de Heer en breng de munitie.

In dit boek treft u 500 oneliners aan, met zo nodig daaronder de tekst in de oorspronkelijke taal en tenslotte de originele bedenker. Dan volgt er een toelichting met wetenswaardigheden over de context.

Met een goedgekozen citaat kun je scoren als politicus of je laat zien dat je niet van de straat bent als auteur, in een felle discussie of ‘gewoon’ in een gesprek. Er zijn mooie en kwalijke citaten, de laatste kunnen dan ook met afschuw worden geciteerd. De bedenkers van boosaardige citaten zijn, behalve in kringen van extremisten, niet populair. De oorspronkelijke makers van ‘mooie’ gevleugelde woorden kunnen al dan niet postuum op brede bewondering rekenen. En er kunnen ook gemengde gevoelens ontstaan.

De onlangs overleden Franse president Jacques Chirac merkte een op over de Britten: Je kunt mensen die zo slecht koken niet vertrouwen. Na Finland is het het land met het slechtste eten. Deze opmerking zal in zijn land en daarbuiten ongetwijfeld met instemming zijn begroet, maar waarschijnlijk niet in Groot-Brittannië en Finland.

Samensteller

Paul Claes (1943) studeerde klassieke Nederlandse en Engelse letteren en communicatiewetenschap. Hij doceerde in Nijnegen, Leuven, Gent en Antwerpen. Hij schreef verschillende boeken over taal.

 

 

 

 

Hieronder een kleine selectie uit de inhoud: De mens is de maat van alle dingen, Ga wat uit mijn zon staan, Nog één zo’n overwinning en ik ben verloren (de zogenaamde ‘pyrrusoverwinning’), ondankbaar vaderland, ik gun je zelfs mijn botten niet, Overigens ben ik van mening dat Carthago vernietigd moet worden (Cato de Oudere 234-149), Ik ben een Romeins staatsburger (inspireerde John F. Kennedy’s Ich ben ein Berliner), De vrouw van Caesar dient boven elke verdenking te staan, Ik kwam, zag en overwon (Veni, vidi, vici), een dode vijand riekt het best, God wil het! (oproep tot de eerste kruistocht), Een paard! Een paard! Mijn koninkrijk voor een paard!, Hier sta ik! Ik kan niet anders. God helpe mij! Amen (Martin Luther), Ik ben niet gek, maar wanhopig, Het zijn maar schooiers (geuzen), Maak het kort, maak het kort, En toch beweegt ze! (Galileo Galilei), Zij dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was, Na ons de zondvloed, Engeland verwacht dat iedere man zijn plicht zal doen, Het congres danst, maar komt niet vooruit, De garde sterft en geeft zich niet over, Amerika voor de Amerikanen, dan liever de lucht in, Italië is een aardrijkskundig begrip, Zeg nooit nooit (Napoleon III 1808-1873), Wij gaan niet naar Canossa, We krijgen ze wel!, Van het westelijk front geen nieuws, Politieke macht komt uit de loop van een geweer (Mao), De paus? Hoeveel divisies?, Gaat u allen rustig slapen, Ik heb een droom, Het medium is de boodschap, Frankrijk is weduwe (President Pompidou na de dood van zijn voorganger Generaal Charles de Gaulle), Labour werkt niet, Mijnheer Gorbatsjov, breek deze muur af!, Het is de economie, domoor, Ja, het lukt ons (Yes we can), Wij kunnen het aan (Wir schaffen das).

Dit boek met veel leuke informatie wordt afgesloten met een bibliografie.

Voor een breed en geïnteresseerd publiek.

Paul Claes – Wie zei dat? 500 historische oneliners. ISBN 978-94-6004-423-6, 320 pagina’s, € 9,95. Nijmegen: Uitgeverij Vantilt 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Taal. Bookmark de permalink.