Schoon goud

Twee titanen

Het goud in Ford Knox moet elke tien jaar handmatig worden gecontroleerd en gereinigd van eventuele ongerechtigheden. Twee undercoveragenten worden ingezet omdat er iets niet pluis is.

Jack Reacher en Will Trent zijn helden uit de boeken van Lee Child en Karin Slaughter. Beide acteurs schreven samen een kort verhaal waarin deze hoofdpersonen een klus klaren.

In de waanzinnig streng bewaakte kluis van Ford Knox waarin voor miljarden aan goud is opgeslagen, wordt om de tien jaar een spektakel opgevoerd. In 1978 is immers de Compartmentalization of Treeasury’s Governing Act ingevoerd. Daarin staat beschreven dat elk broodje goud eens in de tien jaar handmatig geïnspecteerd moet worden.

Dit jaar is het weer zover. Het is een soort militaire oefening die gelukkig spoedig verloopt. Over enkele dagen zal de manoeuvre kunnen worden beëindigd. Om geen oponthoud te vrezen wordt nog een extra man toegevoegd aan het onderzoeks- en reinigingsteam. Het is agent Will Trent die undercover gaat meehelpen. Hij is van hoger hand aangewezen omdat onder de medewerkers zich een vermoedelijke moordenaar bevindt. Een man die 22 jaar geleden een agent doodschoot en misschien nu eindelijk kan worden opgepakt.

De verdachte is Jack Reacher. Hij is elf dagen daarvoor al aangesteld en werkt ook undercover. Het vermoeden bestaat namelijk dat er een vreselijk complot wordt uitgebroed. Een complot om het goud voor lange tijd onbruikbaar te maken. Reacher moet dit zien te voorkomen.

Nadat Will Trent als nieuwe employé door de strenge visitaties en de onneembaar geachte bewaking is geloodst, maakt hij kennis met zijn sparring partner Jack Reacher. Trent zelf is geen kleine jongen, maar Reacher is met zijn bijna twee meter lengte en 110 kilo, nog een maatje groter.

Reacher kan zijn kracht meestal goed gebruiken als er tegenstanders buiten gevecht moeten worden gesteld. Na een treffen staat er bijvoorbeeld: ‘Die kerel zag eruit alsof er een kannibaal over zijn gezicht had gekotst’. Dat deze held buitengewoon sterk is, kan men bijvoorbeeld vaststellen bij de zin:  ‘Reacher sloeg zijn armen over elkaar voor het motorblok dat voor zijn borstkas moest doorgaan.’

Ondanks het fysieke overwicht van beide mannen, want met Will Trent is het ook kwaad kersen eten, valt de opdracht niet mee en komt er ook heel wat intellectuele inspanning bij kijken voordat de mannen een vinger krijgen achter een duivels complot.

Auteurs

Karin Slaughter (1971) en Lee Child (1954) zijn Amerikaanse thrillerauteurs met een enorme reputatie. Deze novelle is een geslaagd verhaal waarin deze bevriende schrijvers hun hoofdpersonen in de strijd gooien.

 

 

Het is een fraai visitekaartje van beide auteurs waarin Trent en Reacher de Verenigde Staten behoeden voor een financiële ramp en bovendien nog eventjes de moord op de politieman wordt opgelost.

Karin Slaughter en Lee ChildSchoon goud. Vertaald uit het Engels (Cleaning the Gold) door Erica Disco. ISBN 978-94-027-0418-1, 128 pagina’s, € 7,50. Amsterdam: HarperCollins 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Novelle. Bookmark de permalink.