Stanley Hillis

Ongrijpbare bendeleider

Portret van een koning van de onderwereld die in 2011 onder verbijsterende omstandigheden met kogels werd doorzeefd.

De moord op Stanley Hillis vond plaats onder toeziend oog van de politie. Letterlijk, want het slachtoffer had zijn auto geparkeerd naast een boedelbak waarin drie rechercheurs met afluisterapparatuur lagen te wachten. Bovendien was een arrestatieteam paraat en hing een helikopter klaar in de lucht.

Er kwam een bestelbusje aanrijden waarna Hillis aan flarden werd geschoten. Vervolgens konden de daders gemakkelijk ontsnappen omdat, zogenaamd door miscommunicatie, zowel de helikopter als ook een achtervolgende politieauto de achtervolging meende te moeten staken.

Geen wonder dat er geruchten opstaken als zou er sprake zijn geweest van een staatsliquidatie. Verdacht van witwassen, afpersen, moord, lid van dan wel leiding geven aan een criminele organisatie, handel in wapens, handel in drugs, vooral coke, was Hillis al vele jaren eigenlijk ongrijpbaar gebleken. Had de overheid voor deze oplossing gekozen?

Of was het toch een afrekening in het criminele circuit? Er was inderdaad een grote partij onbetaalde drugs zoekgeraakt. Waren het de Colombianen, die erom bekend stonden wanbetalers zonder pardon te elimineren, de opdrachtgevers van de moord op Stanley Hillis?

Of was Hillis een ordinaire verrader, een verklikker? Speelde hij een dubbelrol als in de IRT-affaire? Dan speelde je zeker met je leven, want wie praat, die gaat.

Of lag het nog anders? Wie had er eigenlijk voordeel bij het uit de wegruimen van ‘De Ouwe’, zoals topcrimineel Stanley Hillis werd genoemd?

Het loopt als een rode draad door het leven van Hillis. Altijd verdacht, maar nooit gepakt. En als hij in de kraag werd gevat, dan bleek hij een meester-uitbreker. Zo zelfs dat justitie het schaamrood op de kaken kreeg.

De twee andere grote jongens uit die tijd zijn Willem Holleeder en Dino Soerel, maar in de hiërarchie zijn het de loopjongens van Stanley. Dat zie je in hun optreden. Als de loopjongens in een zaak of conflict vastlopen, dan pas verschijnt Hillis op het toneel. Zoals bijvoorbeeld in de zaak Endstra in een ultieme poging nog meer geld uit diens zakken te schrapen. Het gaat dan niet om een paar centen, maar om bijna 20 miljoen euro afpersing.

Veel tijd bracht Hillis door op Aruba, dichtbij Colombia van waaruit hij containers vol antiek naar Nederland dirigeerde. Een hoofdpijndossier voor de Nederlandse justitie, want Hillis was een bekwaam antiekrestaurateur wat hem een uitstekende dekmantel voor zijn criminele activiteiten opleverde. Rechercheurs werden om de haverklap om de tuin geleid. Waarschijnlijk tot groot vermaak van de grote man van de poldermaffia, de Capo di Tutti Capi: Stanley Hillis.

Auteur

Denise Mosbach (1978) is journalist en werkt al jaren voor bladen als Panorama en Playboy over criminaliteit en justitie. Op grond van betrouwbare contacten schreef zij dit onthullende boek dat nu na drie jaar als vierdelige televisieserie is te zien. Daardoor blijkt het opnieuw buitengewoon interessant en actueel.

Zeker nu de twee belangrijkste partners in crime Dino Sourel en Willem Holleeder levenslang achter tralies zullen zitten schreeuwen nog vele vragen omtrent de rol van Stanley Hillis om een antwoord. Dit boek geeft maximale helderheid.

 

Denise Mosbach – Stanley Hillis. Het ongrijpbare leven van het kopstuk uit de Amsterdamse onderwereld.. ISBN 978-90-468-2587-7, 192 pagina’s, € 20,00. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2016.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Misdaad, Non Fictie. Bookmark de permalink.