Sporen van blauw

Op zoek naar de essentie van liefde en vertrouwen

‘Wiebelige twijfelaar’ zoekt de waarheid.

Tamar en Richard zijn al twintig jaar samen en hebben twee kinderen. Bij hun eerste kennismaking meende Tamar de man van haar dromen ontmoet te hebben, de man die open zou staan voor haar permanente zoektocht naar de zin van het leven. Ze heeft wat onaangename ervaringen in relaties opgedaan, dat zal haar niet nog eens gebeuren. Met Richard gaat alles goed. Ze verlangt naar kinderen en ondanks zijn wens daarmee een paar jaar te wachten worden Lotte en Rutger geboren. Tamar doet altijd heel aarzelend, maar haar wil is toch duidelijk wet. De twee geliefden groeien uit elkaar: Richard gaat op in het dagelijks bestaan van hard werken en gezin, Tamar duikt de diepte in, verandert en zoekt de zin van liefde en bestaan in ziel en zaligheid.

In het voorjaar van 2018 gaan Tamar en haar vriendin Katja samen twee weken naar Portugal. Tamar heeft nog nooit zoiets gedaan. Niet alleen Richard kijkt er van op, maar ook haar kinderen. Bij Richard groeit het ongemak over het waarom van dat alleen-op-stap-gaan. Heeft Tamar genoeg van hem? Heeft hij haar onvoldoende te bieden?

De vriendinnen hebben een heerlijke vakantie. De vrijdenkster Katja heeft thuis, naast haar man Wim, een minnaar. Ze moedigt zonder dat direct zo te zeggen, Tamar aan ook eens wat meer aan zichzelf te denken. Als bij toverslag verschijnt daar David, een interessante empathische man, een man zoals Tamar zich eigenlijk wenst. Voor Katja is het duidelijk, wie een man wil moet hem grijpen.

Auteur

Ina de Wilde (‘ik ben in de zestig’ is het enige wat zij prijsgeeft over haar geboortejaar) studeerde en werkt als bewegingsagoog en massagetherapeut. Zij gaf in eigen beheer de dichtbundel Fluistering van woorden uit. Dit is haar debuutroman.

Terug in Nederland kan Tamar David niet vergeten. Zij besluit terug te gaan naar Portugal, nu helemaal alleen. Daar, op zichzelf teruggeworpen, hoopt zij erachter te komen wat voor haar de essentie is van liefde en vertrouwen. Kiest zij voor Richard en haar gezin of moet zij een eigen weg lopen? Gaat zij op zoek naar David? Maar zit die wel op haar te wachten? En wil Richard nog wel wachten op een vrouw die, zelfs als ze thuis is, geestelijk afwezig is?

Dit boek is behoorlijk ‘zijïg’ van toon. De slepende manier van formuleren, de woorden waarmee de schrijfster de ik-figuur beschrijft, de reactie op andermans handelen, het roept allemaal bij uw recensent een akelige reactie van onbehagen op!

Dit is geen aangenaam boek, een boek vol pseudo-filosofietjes voor wezenloze, dromende mutsen die denken dat zij de wereld kunnen verbeteren.

Schrijf zo’n verhaal, geef het uit. Best. Maar val een ander er niet mee lastig.

Ina de Wilde – Sporen van blauw. ISBN 978-94-6365-162-2. 159 pagina’s, €16,50. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.