Altijd

Onzekerheid in de Londense financiële wereld

Giulia is een jonge vrouw met een topfunctie bij een Londense bank. Als de Brexit dreigt stort haar wereld in en moet ze zich opnieuw oriënteren en proberen zin te geven aan haar lege bestaan.

In deze roman gaat het om het levensverhaal van de 32-jarige Italiaanse Giulia. Ze wordt helemaal opgeslokt door haar werk bij een bank. Deze bevindt zich in Canary Wharf, een nieuw zakencentrum in Londen. Aan een regulier liefdesleven is ze nooit toegekomen. Haar leven kende slechts één liefdesgeschiedenis met een oudere, getrouwde man. Dit speelde zich af in haar geboortestad Milaan. Daar ontmoet ze ook regelmatig haar stiefvader, de componist Luca Ferrari, met wie ze mooie gesprekken heeft. Daarnaast worden we ingelicht over de gang van zaken in de financiële wereld in Londen. Giulia is bang voor de gevolgen van de Brexit, ze voorziet een verhuizing naar Frankfurt.

Auteur

Letizia Pezzali (1979) is een Italiaanse schrijfster die jarenlang werkte bij een Londense zakenbank. Ze stelt de ervaringen die ze daar heeft opgedaan centraal in deze tweede roman. Met haar eerste roman Trouw was ze finalist van de prestieuze Italiaanse debuutprijs, de Premio Calvino. Ze woont tegenwoordig met haar gezin in Luxemburg.

 

 

 

In de zakenbank van Giulia gaat het maar om één ding: geld binnenhalen. Wat duidelijk wordt is dat de financiële experts, zoals Giulia en haar baas Seamus, puur op instinct werken. Het inschatten van de winst van investeringen blijft altijd een gok. In de boekenkast van Giulia staan haar economieboeken, bijvoorbeeld The Dark Side of Valuation, een boek over de internettaxaties tijdens de financiële zeepbel van 1999-2000. Een ander werk is De Zwarte Zwaan waarin een theorie wordt uitgewerkt over zeldzame niet te voorziene gebeurtenissen. Deze roman geeft een onthutsend inzicht in de financiële wereld waarin aandeelhouders zich vooral laten leiden door emoties als euforie of depressie. Deze heel serieuze bespiegelingen maken dit boek soms leerzaam en interessant, maar ook heel zakelijk.

Giulia is een mooie vrouw die zichzelf aanvankelijk geen relatie gunt. Wel is er af en toe de noodzakelijke vluchtige seks. Wat dit betreft is zij een voorbeeld van de moderne, geslaagde vrouw die zich weinig emoties toestaat en alles rationeel regelt.

Giulia blijkt echter toch een echte vrouw als ze Michele ontmoet. Hij is ook een financieel expert die boeken schrijft en lezingen geeft. Hij is heel aantrekkelijk en Giulia wordt verliefd op hem. Ze krijgen een hartstochtelijke relatie. Giulia wil constant met hem in contact blijven en bestookt hem de hele dag met sms’jes. Zelfs bij dit onderwerp kan de schrijfster het niet laten alles heel serieus te bespreken. Ze benoemt het met de term communicatieve obsessie. Haar minnaar kan hier niet mee omgaan. Hij verwijst haar zelfs naar een psychiater. Ook speelt het bekende probleem van de verhouding tussen een getrouwde man en een alleenstaande jonge vrouw een rol. Michele kiest uiteindelijk steeds voor zijn vrouw en zijn gezin.

Een echte plot kent het boek niet. Er is alleen de ontwikkeling van de liefdesrelatie en verrassende gebeurtenissen rondom haar chef Seamus Heaney. De roman blijft vooral degelijk. De stijl is superieur, de zinnen zijn vaak lang en de woordkeus is heel zakelijk. Over bijna elk onderwerp komen er bespiegelingen, zelfs als het over seks gaat. Het is voor een man altijd lastig om te bepalen in welke volgorde hij zich moet uitkleden, eerst je sokken uitdoen is een geweldige ingeving. Het is geen pageturner, maar wel een roman met kwaliteiten. Wat bijblijft zijn de verrassende inzichten in de huidige financiële wereld.

Letizia Pezzali – Altijd. Vertaald uit het Italiaans (Lealtà) door Manon Smits. ISBN 978-90-284-2778-5, 204 pagina’s, € 20,99. Amsterdam: Wereldbibliotheek 2019.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken. Bookmark de permalink.