Wreder

Heftige vriendschappen en liefdes

De voortvluchtige Luke, een gevaarlijke man die eigen rechter speelt, denkt veilig te zijn in Australië. Hij wil voortaan alle geweld vermijden en hoopt zijn geliefde terug te zien.

In het vorige deel van deze trilogie wordt door de politie met alle macht gejaagd op Luke. Hij bestrijdt onrecht. Alleen als hij weer eens in gevecht raakt eindigt dat vaak met de dood van de tegenstander. Luke krijgt een relatie met Karen. Als de grond te heet wordt onder zijn voeten moet hij het land verlaten. Karen blijft achter, maar Luke belooft haar weer te zoeken.

In deel twee treffen we hem aan in Sydney, Australië. Hij wil een ander leven zonder geweld, maar al snel gaat dat al mis als hij bijna beroofd wordt en zich moet verweren. In dit gevecht wordt de aanvaller gedood. Over de verdere inhoud zullen we niets onthullen. De grote vragen voor de lezer zijn wordt Luke gearresteerd en wordt het liefdespaar Luke/Karen herenigd?

Auteur

Luc Vos (1968) is een Vlaamse schrijver. Hij begon met fantasyboeken. Later kwam er horror bij. Zij meest geliefde genre is de thriller. Dit is zijn negentiende boek. Het is niet echt ‘los’ te lezen van het vorige deel.

Deze thriller lijkt vooral over conflictueuze vriendschappen en liefdes te gaan. Zo is er een onmogelijke situatie tussen de zussen Karen en Sarah. Beiden politievrouwen zijn op jacht naar Luke. Karen is verliefd op Luke en wil hem met rust laten, maar Sarah voelt zich verplicht hem op te sporen.  Deze situatie is gaat verder in deel twee. Voor de lezer die deel één niet heeft gelezen is dit een groot nadeel. Nieuw zijn natuurlijk de relaties in Australië.  Politiemensen Matthew en Jane zijn collega’s die een conflict hebben. In de zaak ‘Luke’ moeten ze weer samenwerken. Al die relatieproblemen en het gepraat daarover behoren niet tot de spannendste gedeelten van het boek.

Een ander onderdeel dat remmend werkt op het verhaal is de grote aandacht voor communicatiemiddelen. Het boek staat vol met technische termen en details. De techniek gaat soms wel erg ver en dat komt niet altijd geloofwaardig over, is wel echt. Er kan wel heel veel, bijvoorbeeld gezichtsherkenning via camera’s. Zelfs vermommingen helpen daar niet tegen.

Wat deze thriller wel vaak spannend maakt zijn de voortdurende achtervolgingen. Luke is een ware meester in het uitwissen van sporen en onzichtbaar blijven. De politie komt in dit deel wel heel dichtbij. Ook in deze roman krijgt Luke, ondanks zijn gewelddadigheid, weer de sympathie van de lezer. Trouwens de manier waarop de auteur zijn personages neerzet is heel goed, het gaat om echte mensen.

Een lekkere thriller die nieuwsgierig maakt naar deel drie.

Luc Vos – Wreder. ISBN 978-02-4481-590-5, 520 pagina’s, € 23.00. Antwerpen: Eigen beheer 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.