Fatale keuzes

Moord in studentenhuis

Pijn verjaart nooit.

Emily bewoont met twee andere jongeren een Leids studentenhuis. Het contact met haar medebewoners is goed. Ze eten regelmatig samen en gaan vaak met elkaar uit. Ook de vrienden van Emily en haar huisgenoten komen regelmatig over de vloer.

Het verhaal begint als Emily, studente criminologie, op het punt gaat stage te gaan lopen op een politiebureau. Ze staat dan tevens op het punt een ingrijpende keuze te maken in haar persoonlijke leven. Een keuze die haar niet in dank wordt afgenomen…

 

Auteur

Nina Verheij (1984)  studeerde Nederlandse taal en cultuur aan de Leidse universiteit. Ze studeerde cum laude af met een Master Taalbeheersing. Na een aantal jaren in de online marketing koos ze uiteindelijk voor het schrijven. Ze schreef een romantisch drama, maar werkte dat om tot deze whodunit.

 

 

 

Uit de ontwikkeling van dit boek is dit op te merken. De eerste 150 bladzijden gebeurt er van alles, vooral in het leven van Emily en dat blijft je als lezer boeien, maar je hebt niet direct in de gaten dat je een thriller aan het lezen bent. Maar opeens is het andere koek.

Intussen wordt Emily geconfronteerd met het gewelddadige verleden van de vader van één van haar huisgenoten. Moet ze haar kennis delen?

De gebeurtenissen spelen zich af op verschillende data in de jaren 1995 en 2014 t/m 2017. De lezer moet, om het verhaal te volgen, steeds de datum bovenaan elk hoofdstuk goed in de gaten houden. Dat vraagt wat concentratie, maar het is de enige manier om greep op de inhoud te houden. Soms kan het ook tot wat irritatie leiden omdat je benieuwd bent hoe het verder gaat met wat je net gelezen hebt, maar dan eerst weer een flashback of een flasforward krijgt. Hoogstwaarschijnlijk is voor deze vorm gekozen om de spanning verder op te voeren en daar is de schrijfster dan ook goed in geslaagd.

Met de lezer komt ook Emily achter een aantal zaken die zich in het verleden afspeelden, met name rondom een vrouw die zelfmoord gepleegd zou hebben. Heeft deze gebeurtenis iets te maken met de huidige dramatische gebeurtenissen?

Inmiddels krijgt het boek steeds meer vaart en word je, zoals het bij dit genre hoort, enkele keren op het verkeerde been gezet. Met de snelheid van een rollercoaster dender je uiteindelijk op een verrassende, maar niet ongeloofwaardige ontknoping af.

Het boek gaat niet over de georganiseerde misdaad, alles speelt zich af in de ‘huiselijke sfeer’. De enige ‘externen’ zijn een aantal politiefunctionarissen, die hun werk doen bij het zoeken naar de dader(s) van de gepleegde misdrijven. Over de inhoud valt niet meer dan het bovenstaande te zeggen, zonder iets weg te geven en dat zou echt zonde zijn.

Het boek is plezierig te lezen, niet alleen vanwege de prima taalbeheersing van de auteur, maar ook omdat de meeste hoofdstukken vrij kort zijn. Het verhaal zit goed in elkaar. Inwoners van Leiden en voormalige studenten uit die stad zullen veel herkennen.

Een geslaagde debuut. Chapeau.

Nina Verheij – Fatale keuzes. ISBN 978-94-6388604-8, 380 pagina’s, € 19,95. Sint-Amands (B): Hamley Books 2019.

Dit boek is tevens besproken tijdens het programma MAAKKENNISMAANDAG van MeerRadio op maandag 7 oktober 2019. Het geluidsbestand kunt u hieronder aanklikken. 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.