Dagboek van mijn verdwijning

Cold case wordt opnieuw geopend

Schooljongen raakt betrokken bij een huiveringwekkend complot.

Jake is veertien jaar oud. Zijn zus Melinda is twee jaar ouder. Sinds hun moeder overleed is hun vader door de drank zijn werk kwijt geraakt. Melinda heeft de taken van moeder zo goed en zo kwaad mogelijk overgenomen. Jake gaat nog naar school. Hij wordt beschouwd als een buitenbeentje en heeft eigenlijk alleen contact met een buurmeisje voor wie hij prille erotische gevoelens koestert.

Jake heeft een geheim. Hij noemt dat zelf liever een ziekte. Hij vindt het namelijk heerlijk om vrouwenkleren aan te trekken. Uiteraard kan dat alleen stiekem als Melinda weg is en zijn vader in een diepe roes is. Het liefst zoekt hij iets uit tussen de kleren van zijn moeder die nog altijd in de kast hangen.Uiteraard kan dat alleen stiekem als Melinda weg is en zijn vader in een diepe roes is. Het liefst zoekt hij iets uit tussen de kleren van zijn moeder die nog altijd in de kast hangen.

Op zekere avond doet hij de prachtige goudkleurige jurk met de lovertjes aan en kiest voor zijn voeten de zwarte hooggehakte schoenen met de roze steentjes. Hij kan het niet weerstaan in het donker door de sneeuw naar buiten te lopen. Zo het bos in. Als Jake een stuk heeft gelopen wordt hij toch benauwd. Stel je voor dat iemand hem zo zou zien. Dat zou hij niet overleven!

Zijn angst wordt bewaarheid als hij plotseling een vrouw door het bos ziet rennen. Ze lijkt op de vlucht. Als ze Jake passeert verliest ze een soort dagboek. Jake heeft het nog niet opgeraapt, of daar verschijnt een auto. Jake maakt dat hij weg komt. Het dagboek neemt hij mee.

Tezelfdertijd is de plaatselijke politie begonnen aan de opening van een cold case. De vondst van een schedel op de plek waar vele jaren daarvoor het lijk van een nooit geïdentificeerd meisje van vijf jaar werd ontdekt, heeft de politie doen besluiten hier opnieuw onderzoek naar te doen.

Het politieteam komt onder hoogspanning te staan als twee rechercheurs bij hun naspeuringen spoorloos verdwijnen. Na enige tijd wordt Malin teruggevonden. Zij is echter dermate verward, dat ze haar collega’s niet kan helpen bij het zoeken naar de andere nog steeds vermiste politieman.

Auteur

Camilla Grebe (1968) schrijft naast haar werk in het bedrijfsleven psychologische misdaadromans, zoals het veelgeprezen De minnares. Deze thriller speelt zich af in een economisch verpauperde streek in Zweden. In het fictieve dorpje Ormberg worden asielzoekers gehuisvest, wat onder de lokale inwoners de nodige onrust veroorzaakt.

 

 

 

 

Het boek bevat drie ik-figuren. Dat zijn Jake, de schrijfster van het dagboek en het relaas van Malin. één van de rechercheurs. De drie organisch samenvallende verhaallijnen zijn uitstekend op elkaar afgestemd waardoor de spanningsboog zonder enige inzinking wordt volgehouden. Daarbij ontwikkelt zich een plot die voortdurend aan suspense wint en uiteindelijk een buitengewoon verrassende ontknoping oplevert.

Een meeslepende thriller die geen moment teleurstelt.

Camilla Grebe – Dagboek van mijn verdwijning. Vertaald uit het Zweeds (Husdjuret) door Ydelet Westra. ISBN 978-94-031-3320-1, 408 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Cargo 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.