Turkenliefje

Over een zeventiende-eeuwse witte slavin

Stockholmsyndroom avant la lettre.

De arme kuiper Cornelis Stout vat het plan op met vrouw Christina en kinderen Jacomijn en Arnold zijn geluk in Suriname te gaan beproeven. Zijn vrouw protesteert hevig maar dat mag niet baten. Onderweg wordt hun schip Sint Joris gekapt door barbaren. De passagiers worden overgeheveld naar het kaperschip, zij zullen in Algiers op de markt worden verkocht als slaven. Een gruwelijk lot.

De kapers zijn wreed tegen hun nieuwe passagiers. Maar dan valt het oog van de kaperkapitein Mahomet op de jonge vijftienjarige, slimme en mooie Jacomijn die toont dat ze voor de duvel niet bang is, ook niet voor hem. Dat bevalt hem. Hij trekt haar uit de groep, vertelt haar dat hij geboren is in Duinkerken, eenzelfde lot onderging als zij, maar dat hij zich bekeerd heeft van christen tot moslim en daarna is het leven veranderd. Nu is hij rijk. Als Jacomijn de bijbel afzweert voor de koran, zal het tij keren. Jacomijn weigert, dan maar slavin in Algiers. Maar ze wordt wel hartstochtelijk verliefd op Mahomet en die liefde is wederzijds. Jacomijn wordt door de medepassagiers spottend en vol afkeer Turkenliefje genoemd. Hoe loopt dit af?

In het begin van dit boek ligt vader Corneel Stout op sterven. Daags voor zijn dood regelt hij nog een man, de brave maar weinig opwindende drukker en weduwnaar Simon de Vries voor de inmiddels dertigjarige Jacomijn. Het gezin is dus terug in Nederland. Moeder Christina is gestorven bij de geboorte van het laatste kind, dochter Fransje, lief maar niet gezegend met enig intellect. Het meisje zit in een dienstje, wordt verkracht door haar patroon en raakt zwanger. Dat weet vader niet. Als Jacomijn toestemt in het huwelijk en vader de ogen voorgoed sluit, krijgt Simon pas te horen dat Fransje-met-kind tot de uitzet van zijn bruid behoort. Maar dan staat er, pal na de begrafenis een man voor de deur. Hij is gekleed in de zwierige kleren die Turken dragen. Hij komt Jacomijn een brief en een ring brengen van haar grote liefde Mahomet. Het meisje raakt geheel van slag.

Auteur

Lydia Rood (1957) studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Tijdens haar baan als eindredacteur bij de Volkskrant van 1985-1991 studeerde zij Spaanse Taal- en Letterkunde aan de UvA. Zij debuteerde in 1982 met het jeugdboek Een geheim pad naar gisteren. Daarna schreef zij nog zeker 80 jeugdboeken, waarvan er verschillende werden bekroond. Met broer Niels schreef zij onder de naam Rood & Rood zeven thrillers, daarvan werd Koningswater genomineerd voor de Gouden Strop. Als een duizendpoot schreef zij intussen ook een twintigtal boeken voor volwassenen: romans, verhalen, erotiek en theater.

 

Jacomijn staat voor een moeilijke keus. Kiest zij voor de kleurige, geurige herinnering, iets voor ’s avonds in bed of voor Simon, de echte man die haar met de onnozele Fransje accepteert en veiligheid biedt? Die weliswaar geen hartstochtelijke brieven schrijft maar een man is voor overdag, voor de werkelijkheid? Het verleden met Mahomet herleeft in haar dromen, overdag is daar Simon die wacht wat zij kiest.

Rood schreef een klassieke liefdesroman gebaseerd op geschiedenis en fictie, gebaseerd op het ware verhaal van een Nederlands meisje in Algiers in het jaar dat de Nederlandse republiek opkrabbelt na het rampjaar 1672. Ze vertelt een liefdesverhaal dat gebaseerd is op een term die toen niet bestond: het Stockholmsyndroom waarin de gegijzelde verliefd wordt op de gijzelaar. Een boeiend gegeven.

Enerzijds jammer dat het boek begint in Nederland, met de dood van Corneel Stout. Daardoor weet de lezer meteen dat het gezin veilig is teruggekeerd na het afgrijselijke avontuur op zee en in Algiers

Maar Rood vervlecht er zo veel verhalen in, dat je toch geboeid blijft lezen en – mooi meegenomen – kennis opdoet (goed ook, die woordenlijst achterin) over een periode waarover amper iets bekend is.

Boeiend geschreven, historie, romantiek, wat wil een lezer meer?

Lydia Rood – Turkenliefje. ISBN 978-90-2634-292-9, 341 pagina’s, €20,99. Amsterdam: Ambo | Anthos 2019.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Geschiedenis. Bookmark de permalink.