Souplesse. Sportcolumns

Beschouwingen van een goed ingevoerde toeschouwer

Hoogte- en dieptepunten uit het afgelopen sportseizoen.

Een mislukte penalty van Messi, Usain Bolt maakt een genereus gebaar, de ‘wedergeboorte’ van Yuri van Gelder, de ‘broedertwist’ tussen Ralf (VVV) en Mats (AZ) Seuntjens, de ‘lieve’ marathon van Amsterdam, het wielerafscheid van Alberto Contador, de degradatie van Sparta uit de eredivisie, Chantal Blaak over haar regenboogtrui, de ‘schaatskont’ van Koen Verweij, het trainingspak van Robin van Persie.

Zo maar wat onderwerpen die de auteur inspireerden tot het schrijven van een sportcolumn.

Auteur

Wilfried de Jong (1957) is schrijver, televisie- en theatermaker. Hij werd bekend door het onorthodoxe sportprogramma Holland Sport. Hij schreef verschillende mooie verhalenbundels, waaronder Kop in de wind en Zweefduik. Hij is columnist bij NRC Handelsblad, zijn sportcolumns werden gebundeld in Salto en in dit boekje, dat ook enkele verhalen bevat die eerder voor het voetbalblad Santos Magazine werden geschreven. Een tweetal stukken zijn helemaal nieuw.

 

De schrijver weet in zijn melancholische mijmeringen vaak prachtig de juiste toon te treffen, bijvoorbeeld over de twee Duitse wielrenners, de ‘vuile’ Jan Ulrich en de ‘schone’ Marcel Kittel. Heel subtiel verbindt hij hen met de begrafenis van oud-bondskanselier en ‘Duitslandarchitect’ Helmut Kohl.

Een juweeltje is Keizer en Moulijn in een roeiboot. Ook het stuk Tik-tak, tik-tak! over Garrincha en Thelonius Monk is prachtig. De auteur brengt wel meer mensen bij elkaar die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, zoals Lionel Messi en Ami Weinberg. De manier waarop hij dat doet maakt dat je als lezer gewoon met hem meegaat. Geen goedkope trucjes, er is niets gekunstelds aan.

Wat te doen na een eigen doelpunt is heerlijk hilarisch: Draag een eigen doelpunt niet mee als een zak stenen op je rug. Duik na het laatste fluitsignaal niet weg voor microfoons en camera’s. Sta de pers te woord en probeer al weer boven de ellende te staan. Maak er geen verkeerde grap over, maar trek ook niet het gezicht van een doodgraver. Zeg na afloop: ‘Het is nooit leuk’.

Grappig is het stukje over Suzanne Schulting: Fokkin’ vet. En Never Walk Alone over Georginio Wijnaldum, die de jarige Willem van Hanegem komt feliciteren, is ontroerend. In Who’s afraid of Serena Williams neemt de schrijver het op voor deze niet altijd even populaire vrouw. Zo wordt het oude tennismatras lekker opgeschud. In Ik ben een vrouw, punt toont hij een zwak voor de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya, die in Rio Goud won. Dat zou oneerlijk zijn omdat ze mannelijke kenmerken zou hebben. Ook de affaire van lang geleden rond de Nederlandse hardloopster Foekje Dillema komt hierbij nog even aan de orde. Paardenbiefstuk vind hij lekker. De biefstuk van Zenith zal mals zijn na een topsportbestaan. Maar nee, hoe sappig ook, dat bordje met paardenvlees en friet moet de mens aan zich voorbij laten gaan.

Columns en verhalen van kwaliteit voor de sportliefhebber.

Wilfried de Jong. Souplesse. Sportcolumns. ISBN 978-90-5759-978-1, 173 pagina’s, € 12,50. Amsterdam: Uitgeverij Podium 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns, Sport. Bookmark de permalink.