De mooiste vrouw van de wereld

Leven tussen twee uitersten

Terwijl zijn vriendin Lotte carrière maakt als anesthesist brengt Jonah de dagen nutteloos door. Totdat hij in Neue Liebe, een bordeel vlak over de grens, Hugo ontmoet. Als de onbehouwen zigeuner met zijn band op tournee moet vraagt hij Jonah op zijn vrouw Helga te passen, de mooiste van de wereld.

Een goede baan, een luxeappartement, een auto en vooral een toekomst; Lotte heeft alles. De werkeloze Jonah, een gesjeesde verpleger, heeft niets. Ondanks zijn liefde voor haar bezoekt hij regelmatig een louche hoerentent waar hij vlucht in drank en seks.

Hij weet de twee werelden goed te scheiden. Maar als hij bevriend raakt met Hugo wordt hij ongewild steeds meer naar de zelfkant van het leven getrokken. De drinkgrage zigeuner krijgt steeds meer vat op hem en krijgt Jonah, die hij consequent Johan noemt, uiteindelijk zo ver om zijn vrouw Helga te verzorgen als hij voor een paar dagen van huis is voor een optreden met zijn maten.

Dik, halfblind, krakkemikkig; de mooiste van de wereld is Helga allerminst. Maar Jonah heeft een zwak voor de vrouw die door haar man doorgaans wordt gekleineerd, verrot gescholden en geslagen. Toch kunnen de twee niet zonder elkaar. Zoals Jonah niet zonder zijn Lotte kan.

Auteur

Jonah Falke (Ulft, 1991) studeerde fine art painting in Enschede. Hij exposeerde in binnen- en buitenland, was zanger/gitarist van de band Villa Zeno en debuteerde in 2016 met zijn roman Bontebrug. Hij schreef onder andere voor Vrij Nederland, HP/De Tijd en VPRO Nooit meer slapen en is vaste columnist bij De Gelderlander.

 

 

 

De knappe Lotte heeft er geen moeite mee dat haar geliefde voor Helga zorgt. Zo maakt hij zich nuttig, redeneert ze. Ze heeft geen idee van de slemp- en danspartijen met zijn zigeunervrienden totdat iedereen erbij neer valt en de rundvleessalade letterlijk in de gordijnen zit.

Tussen haar wisseldiensten door bezoeken ze samen Jonahs kettingrokende moeder, die weduwe is en net een nieuwe vriend heeft, en Lottes sjieke ouders, die uitkijken naar een kleinkind. Jonah moet er niet aan denken. Totdat Lotte zelf aankondigt dat het nu echt wel tijd wordt voor een baby. Jonah gaat uiteindelijk overstag. Hij is immers wel toe aan een normaal leven. Maar dan beslist het lot anders.

Vloeken, tieren, zuipen, neuken, het spat allemaal van de pagina’s af. Maar toch is het allerminst een plat boek. Falke zet de personages prachtig neer. De lieve, altijd begripvolle Lotte, zijn zeurende schoonouders, zijn naar liefde hunkerende moeder en de aandoenlijke Helga, voor wie de lezer al snel sympathie voelt.

Maar het is vooral de ronduit ordinaire Hugo die bijblijft. Nietsontziend en rauw, zoals het leven soms kan zijn. Wederom een knap staaltje werk van dit jonge multitalent!

Jonah FalkeDe mooiste vrouw van de wereld. ISBN 978-90-488-4928-4, 170 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: Lebowski Publishers 2019.

 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.