Zing mee met drs. P

Briljant en bizar

Vrolijke liederen over ernstige zaken.

Drs. P. was het meest bekende pseudoniem van drs. Heinz Heinz Hermann Polzer (1919-2015), een Nederlandstalige tekstschrijver met de Zwitserse nationaliteit. Hij trad tussen 1950 en 1996 veelvuldig op in theaters, cafés en bij studentenverenigingen in Nederland en België en op radio en televisie. Bij zijn bewonderaars genoot hij een cultstatus. Eén van hen, Michèl de Jong, werkt aan een biografie.

Op 24 augustus was het honderd jaar geleden dat hij in Zwitserse Thun werd geboren. Bij dit feit werd uitvoerig stilgestaan in de media en het leidde tot de speciale voorstelling met zijn liedjes Buigt allen mee voor Drs. P. door de bekende kleinkunstenaar Erik van Muiswinkel.

Samenstellers

De cabaretier Ivo de Wijs (1945) geldt niet alleen als een bewonderaar van het werk van Drs. P, maar ook als één van zijn oudste vrienden. Hij was samensteller van de bundel met de beste liedteksten van de doctorandus Tante Constance en Tante Mathilde en ook van dit boek.

 

 

De pianist Paul Prenen werkte tijdens diens leven samen met Drs. P. Hij is verantwoordelijk voor de bladmuziek bij de liedteksten.

 

 

In dit boek treffen we 50 liedteksten aan, voorzien van een inleiding met wetenswaardigheden over het lied en van de bladmuziek, zodat muzikaal onderlegde lieden die teksten met pianobegeleiding, zoals destijds de doctorandus zelf, ten gehore kunnen brengen. Het boek is geïllustreerd met foto’s van optredens, platenhoezen en andere curiosa.

Uiteraard komen wij bekende nummers en meezingers tegen, zoals het morbide Zusters Karamazov (Tante Constance en Tante Mathilde), de hartverscheurende liefdesgeschiedenis Ripspiqué, het onalledaagse gruwelijke trapportaal (oorspronkelijk De commensaal), het pupulaire Veerpont (met het refrein Heen en weer), het bizarre Dodenrit (troika hier, troika daar), het absurde groentenlied Knolraap en lof, schorseneren en prei en het Sneker café, waarvan de onzincoupletten steeds langer worden.

Bepaalde liederen werden ook of alleen maar door andere artiesten uitgevoerd. Zo schreef Poltzer het in dit boek opgenomen Wat heb je gedaan, Daan als parodie op het carnavalslied. Hij liet de tekst zien aan Adèle Bloemendaal en die maakte er een echte kraker van.

Op de verjaardag of sterfdag van een beroemde componist maakte hij soms een kort gelegenheidsgedicht, zoals op Verdi’s La donna è mobile: Het is verrukkelijk Zeg ik nadrukkelijk Wat ik ulieden Thans heb te bieden.

De bekende en minder bekende teksten laten regelmatig zien hoe briljant de schrijver. zoals we nu zeggen, out of the box kon denken. Ik noem enkele voorbeelden. Uit het hart eener deerne: En zelfs op haar veile sponde kon zij niet hardvochtig zijn.

Het is bepaald geen voorrecht om een baardmijt te ontmoeten. Ze wassen nooit hun handen en ze vegen nooit hun voeten. En praten met een volle mond.

Uit Kattekwaad: Op zijn verjaardag kreeg een kandidaat Een scheutje blauwzuur in zijn chocolaad’ Zijn oude moeder was ten einde raad.

Uit Dodenrit: We mogen Pjotr wel waarderen om zijn eetbaarheid.

Genieten voor de echte liefhebber.

Ivo de Wijs (samensteller) – Zing en speel mee met Drs. P. Met bladmuziek van Paul Prenen. ISBN 978-90-388-0688-4, 255 pagina’s, € 35,00. Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar 2019.   

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cabaret, Muziek. Bookmark de permalink.