Schaduw over Berlijn

Crimineel en politiek geweld

Ambitieuze inspecteur probeert carrière te maken bij de afdeling moordzaken. Zijn werkwijze levert weinig vrienden op.

Gereon Rath was inspecteur bij moordzaken van de Keulse politie. Een fataal schot dat een onschuldig slachtoffer dodelijke verwondde werd zijn loopbaan fataal. Een goede vriend van zijn vader, de hoofdcommissaris van politie in Berlijn, biedt hem een nieuwe kans in het Berlijnse politiekorps. Rath wordt ondergebracht bij de zedenpolitie. Daar wordt in elk geval wat minder vaak geschoten dan bij moordzaken.

Het is april 1929. Hoofdinspecteur Böhm komt handen te kort om een lastige moord op te lossen. Een ongeïdentificeerde man wordt zwaar mishandeld in één van de Berlijnse kanalen gevonden. De politie vindt geen enkel aanknopingspunt. Böhm staat onder zware druk van de pers om toch met resultaten te komen. Tot overmaat van ramp hebben de communisten op 1 mei ernstige rellen veroorzaakt waarbij doden te betreuren zijn.

Vanwege groot personeelstekort duurt het niet lang of Gereon wordt gevraagd de afdeling zedendelicten te verruilen voor de afdeling moordzaken. Deze is reuze vereerd, want hij wil daar dolgraag carrière maken.

Tijdens zijn laatste dagen bij zedenpolitie heeft Gereon echter een buitengewoon vervelend incident meegemaakt. Bij één van zijn onderzoeken werd hij ’s nachts gevolgd door een onbekende. Hij hield de man staande waarbij het tot een vuurgevecht kwam en hij de onbekende doodde. Rath, die geen herhaling wil van wat hem in Keulen is overkomen, dumpt het lijk in het cement bij een bouwplaats.

Tot afgrijzen van de nieuwbakken inspecteur moordzaken van de Berlijnse politie is zijn eerste zaak het oplossen van de moord op de man die hijzelf het weekeinde daarvoor heeft gedood. En dit is niet het enige dilemma waarmee de eigenzinnige politieman te kampen heeft.

Auteur

Volker Kutscher (1962) werkte bij een krantenredactie toen hij dit boek schreef. Het is het eerste deel uit een serie met Gereon Rath als hoofdpersoon.

Deze misdaadroman speelt zich af medio 1929 wanneer communisten, socialisten, fascisten en uitgeweken Russen in Berlijn voor veel onrust veroorzaken. Het is daarbij vaak onduidelijk of het geweld crimineel of politiek van aard is. In elk geval geeft de schrijver een goed beeld van Berlijn als wereldstad van uitersten.

De manier waarop inspecteur Gereon Rath door dit alles zijn weg vindt, doet onwillekeurig denken aan het personage Bernie Gunther in de boeken van Philip Kerr. Ook Kutscher bedient zich graag van dezelfde sarcastische, soms hilarische humor ten aanzien van overheid en gezagsdragers als we gewend zijn van Kerr.

Een buitengewoon amusante, spannende en historisch verantwoorde misdaadroman uit het spetterende Berlijn vlak voordat Hitler aan de macht komt.

Volker Kutscher – Schaduw over Berlijn. Vertaald uit het Duits (Der Nasse Fisch) door Janet Blanken. ISBN 978-90-443-5446-1, 576 pagina’s, € 21,99, Amsterdam: The House of Books 2018.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Deel van een reeks, Detective / Thriller, Geschiedenis. Bookmark de permalink.