Het Birma bedrog

Oorlogsbuit

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog probeerden de Japanners geroofd goud, geld en juwelen veilig te stellen. Kisten vol kostbaarheden raakten echter zoek.

Kapitein Saito Akayama ontbood de krijgsgevangen gemaakte Franse luitenant Bernard Delaruelle. Hij had geen idee wat de Japanse kapitein wilde en was al voorbereid op klappen en scheldpartijen. Tot zijn verbazing vroeg de kampcommandant: ‘Zou u een dubbel rantsoen willen? En de belofte dit kamp als een vrij man te verlaten?’

Alleen een krankzinnige kon dit weigeren. De luitenant ging wat beter in de houding staan en antwoordde bevestigend, maar vroeg zich direct af welke adder er onder het gras verborgen was. ‘U moet mij, met een aantal andere tirailleurs, vergezellen naar de Thaise grens. Dat is alles.’ Delaruelle knikte enthousiast.

De volgende dag begon een tocht die waarachtig geen schoolreisje zou blijken te zijn. Het konvooi bestond, behalve de kapitein en een Japans militair escorte, uit een achttal dragers die opdracht kregen enkele zware kisten te vervoeren. Behalve de Franse krijgsgevangen luitenant was er nog een Fransman aan toegevoegd. Hij zou undercover in dienst zijn van de OSS, het Office of Strategic Services, een voorloper van de CIA.

Terwijl niemand, behalve de Japanse kapitein, leek te weten waarnaar men precies op weg was, rijgen de zware dagen zich aaneen. Op een gegeven moment wordt het één van dragers te zwaar en hij laat een kist wegglijden zodat deze hard op de rotsige bodem terecht komt. De deksel springt open. Bernard en anderen zien goud en edelstenen flonkeren. Het is vanaf dat moment voor iedereen wel duidelijk. Ze zijn bezig enorme kostbaarheden te vervoeren.

De spanning loopt geweldig op als blijkt dat de kerende oorlogskansen van Japanners overal een machtsvacuüm achterlaten. Natuurlijk proberen de Franse kolonisten hun posities en hun plantages weer terug te krijgen terwijl ook de communistische strijders hun kansen proberen grijpen. Ondertussen gaat de strijd van de geallieerden tegen de Japanners gewoon verder.

Nadat de wereldoorlog voorbij is blijven Thailand, Laos en Vietnam onrustige gebieden. In 1973 duiken opeens wapens uit de Tweede Wereldoorlog op. Het zijn ongebruikte wapens van een geheimzinnige herkomst. Als tevens persoonlijke eigendommen van kapitein Saito Akayama opduiken worden bepaalde lieden, die weet hebben van de rooftransporten van de Japanners, buitengewoon onrustig. Want waar zijn al die kisten met hun uiterst waardevolle inhoud gebleven?

CIA agent Graham Marquand wordt ingezet om onderzoek te doen en de onderste steen boven te krijgen. Zijn inspanningen leiden tot een verrassende climax.

Auteur

Roel Thijssen (1962) is het pseudoniem van Jeroen Kuypers, Nederlands schrijver en journalist. Hij werd eerder genomineerd voor de Gouden Strop. Dit boek is er één uit de veel geprezen Grahem Marquand –reeks. Het geeft een fascinerend beeld van een wereld van ‘landjepik’ waar alle deelnemers proberen elkaar te slim af te zijn en de meesten zich laten leiden door vulgair winstbejag ten koste van iedereen die daarbij in de weg staat.

 

 

De roman is geschreven in een overtuigend historisch kader waardoor de fictie een overrompelend gevoel van realiteit teweeg brengt. Een overtuigende thriller die de lezer niet loslaat..

Roel Thijssen – Het Birma bedrog. ISBN 978-94-606-8431-9, 320 pagina’s, € 19,99 Baarn: Uitgeverij Marmer 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.