Het karaokemeisje

Hoe al het stoute wordt beloond

De inventiviteit van slimmeriken.

De leden van de familie Le, inwoners van een Vietnamese badplaats, zijn bepaald niet rijk. Maar in plaats van het hoofd te laten hangen gebruiken ze al hun inventiviteit om aan geld te komen. Dat zij daarvoor soms kronkelige en duistere wegen moeten bewandelen mag de pret niet drukken. Ze maken gebruik van hun talenten.

Phoenix bijvoorbeeld werkt als barmeisje in een karaokebar. Zij is gezegend met een uitzonderlijke schoonheid en de mannelijke bezoekers van de bar tasten graag in de buidel voor extra gunsten. Zij zingt dan een extra ontroerend lied voor hen en soms – maar zeker niet uit gewoonte – gaat zij met hen op pad. Maar dat laatste alleen als zij zeker weet dat de heren bulken van het geld. Schoonheid is niet gratis en bij Phoenix al helemaal niet.

Haar tweelingbroer Tommy maakt toeristen geld afhandig op bijzondere manieren. Maar dan komt hij op het idee zijn zus te gaan laten daten met twee mannen uit het buitenland. Er happen een Oostenrijker en een Canadees, die vervolgens gaan chatten met een ‘heel mooi Vietnamees meisje dat voor haar zieke grootmoeder zorgt en dringend geld nodig heeft’. Na dit avontuur begint broer Tommy een goede-doelen-website waarop hij mensen aanspoort een hond te adopteren – Het Puppy Parent Plan – om het diertje zo te redden van de pot: die slechte Vietnamezen eten hond en als zíj, die westerlingen, doneren kunnen zij dat voorkomen. De stichting loopt als een trein.

Dan is er nog vader die zoonlief gaat assisteren en moeder Kim die afgekeurde groenten als ‘biologisch gekweekt’ duur op de markt verkoopt. Een idee dat vooral buitenlandse klanten aanspreekt, want zij moeten niets hebben van die fraaie, maar bespoten groenten uit andere kramen. Opa tot slot zit stilzwijgend op zijn stoel, verstard van verdriet sinds zijn vrouw stierf. Phoenix is dol op de oude man en wil dat hij nooit zal sterven. De oude is haar rustpunt in huis, in haar vaak moeizame leven.

Auteur

Rob Verschuren (1953) werkte lang als copywriter in de reclame. Hij debuteerde met een kort verhaal in Tirade. Na meer losse publicaties in tijdschriften verscheen in 2016 zijn verhalenbundel Stromen die de zee niet vinden, in 2018 gevolgd door de roman Tyfoon. Bij Trefpunt Azië verscheen zijn verhaal De familie Le. Verschuren werkte dit korte verhaal uit tot Het karaokemeisje.

 

De auteur woont sinds midden jaren tachtig buiten Nederland, de laatste tien jaar in Vietnam. Alleen iemand die lang in den vreemde woont is in staat de sfeer van ‘vreemde families’ zo eigen te beschrijven. Vietnam, zijn bewoners en hun cultuur zijn Verschuren vertrouwd. Hij is geen toeschouwer meer, maar inwoner met de Vietnamese inwoners zelf.

Hoewel in deze roman Phoenix de hoofdpersoon is, wordt zij in haar doen en laten gestuurd door broer Tommy. Hij verdient zijn geld door haar, neemt de hele familie mee in zijn kwalijke praktijken.

Dit is een buitengewoon amusante, beeldend geschreven roman, geschreven met een droge humor. Verschuren tekent de belevenissen van de vaak ontroerende, hartveroverende en criminele familie Le op in een schitterende stijl. Het vreemde, verre Vietnam wordt de lezer ‘eigen’.

Zo schrijft alleen een heel groot auteur!

Rob Verschuren – Het karaokemeisje. ISBN 978-90-6265-768-1, 184 pagina’s, € 18,50. Haarlem: Uitgeverij In de Knipscheer 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Humor. Bookmark de permalink.