Amsterdam

Visitekaartje

Nederlands hoofdstad in foto’s gevat.

Als je wilt weten wat bezoekers van bijvoorbeeld Amsterdam mooi of karakteristiek vinden moet je de ansichtkaartenmolens van souvenirshops bekijken. Toch weet ieder weldenkend mens dat dit niet alleen zaligmakend is. En dat is dan nog mild uitgedrukt. Ansichtkaarten geven maar al te vaak een stompzinnig eenzijdig beeld van een stad.

Het is niet voor niets dat de horde der toeristen zich met klikkende smartphones en zoemende camera’s door de bezienswaardigheden worstelt. Omdat de meeste bezoekers geen fatsoenlijke kiek kunnen maken, zijn de selfies zo populair. Je eigen beeltenis kan immers niet stuk en geeft voor later meestal een hoop schik.

De uitgave van een handzaam fotoboek over Amsterdam is hierom een goede aanwinst.

Fotograaf

Topfotograaf Frans Lemmens, bijgestaan door Marjolijn van Steeden, stelde het samen. Dit duo heeft inmiddels verschillende fotoboeken over stad en land vervaardigd.

 In ruim 150 pagina’s kleurenfoto’s laten zij Amsterdam zien. Het resultaat is een buitengewoon fraai portret van de levende stad. Voor de toerist verrassend en voor de Amsterdammer herkenbaar, dat is de eerste kwalificatie die opkomt.

 

Daarbij hebben een aantal foto’s duidelijke meerwaarde omdat ze genomen zijn vanuit posities die onverwacht of lastig zijn. Of posities die niet gemakkelijk toegankelijk zijn, waardoor het beeld meerwaarde krijgt. De sprankelende overzichtsfoto van de binnenstad is er eentje van. Zo zijn er meer die getuigen van een hoge artistieke waarde of van een zeldzaam gelukt moment.

Beslist trendy is dat de foto’s niet alleen Amsterdam laten zien, maar ook de directe omgeving als de Bollenstreek, Haarlem, Edam, Volendam, Monnickendam en Muiden. Daardoor maakt het boek een complete indruk.

Het spreekt eigenlijk vanzelf dat de fotografische reis enorm afwisselend is. Historie, gebouwen, mensen, dieren, stillevens, speciale gebeurtenissen, alles komt langs. Ook al is het niet de hele waarheid en weet iedereen dat het in Amsterdam wel eens mist of regent, de hele fotoserie is een mooi-weer-serie. Ook bij schaatsen op de gracht en bij de besneeuwde fietsen is het weer goed. Dit geeft rust, ondanks het wat eenzijdige weerbeeld. En ach, wie zal bezwaar maken als een visitekaartje er zonnig uitziet?

Frans LemmensAmsterdam, an inspiring photographic journey. ISBN 978-90-5956-979-9, 160 pagina’s, € 15,99. Amsterdam: Fontaine Uitgevers 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fotografie. Bookmark de permalink.