De offers

Levensgevaarlijk geloof

De moord op een kind wijst op gruwelijke afgodendienst.

Het jongetje is niet ouder dan zes of zeven jaar oud. Zijn hoofdje rust op zijn knieën, hij lijkt door slaap overmand. Maar hij is dood. De bloemenkrans in zijn haar is opzij gezakt. Pas als je goed kijkt, zie je onder de bloemen het geronnen bloed op het achterhoofd, waar zijn schedel een onnatuurlijke deuk vertoont. Een jong leven dat nooit meer de kans zal krijgen tot bloei te komen, nooit meer liefde zal kunnen geven of ontvangen. Padre Mauro staat er verslagen naar te kijken. We bevinden ons in Bolivia op vierduizend meter hoogte, op de Altiplano, de hoogvlakte. Het is juni en de winter staat voor de deur.

Voor de Nederlandse student Luc is het een afschuwelijk einde van de zes maanden waarin hij ter plaatse aan zijn afstudeerscriptie heeft gewerkt. Zojuist hoorde hij dat in de buurt bij het Titicacameer een dood kind is gevonden. Het derde kind in een jaar tijd, vermoord. Luc kende het jongetje en zijn ouders.

De politiecommissaris Sixto en Mauro vrezen voor het heidens geloof dat vroeger kinderoffers eiste om de goden gunstig te stemmen. Dit lijkt dus het derde slachtoffer te zijn in een jaar tijd. De geruchten over mensenoffers zijn buitengewoon hardnekkig en zouden in de indiaanse gemeenschappen van Chili, Bolivia en Peru nog altijd plaatsvinden. Bloedige rituelen die ondanks honderden jaren christendom nog steeds worden uitgevoerd.

Hoewel Luc over enkele dagen terug zal gaan naar La Paz om vandaaruit weer terug te keren naar Nederland, wil hij zich inspannen om behulpzaam te zijn in de omgeving waar hij maandenlang verbleef voor onderzoek naar de aanplanting van bomen. Hij wil waar mogelijk iets terugdoen.

Auteur

Jeroen Windmeijer (1969) is antropoloog en socioloog en publiceerde eerder De bekentenissen van Petrus, Het Pauluslabyrint en Het Pilgrim Fathers Complot.

 

Dit boek is een echte relithriller waarin godsdienstige cultuurverschillen ernstig met elkaar in botsing komen en de Nederlandse wetenschapper Luc jaagt op een godsdienstwaanzinnige die als een seriemoordenaar uit is op het offeren van jongetjes.

De auteur heeft zich voor dit huiveringwekkende relaas goed gedocumenteerd waardoor de fictie soms griezelig inwisselbaar met de werkelijkheid lijkt te zijn.

Jeroen WindmeijerDe offers. ISBN 978-94-027-0353-5, 384 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: HarperCollins 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Religie. Bookmark de permalink.