Echtgenoten, echte mannen

Zeven mannen, één vrouw, één huwelijk

Mannenvriendschappen.

Als Chris, de eeuwig trouwe man voor de tweede maal trouwt, nodigt hij de zes mannen die hem tijdens zijn eerste vrijgezellenavond vergezelden, opnieuw uit. Voor de zes vrienden een duidelijk teken dat hij nog niet over zijn liefde voor zijn ex – die hem verliet en niet andersom, zoals volgens hen gebruikelijk – heen is. Zelfs Chris’ tweede huwelijkslocatie wordt een kopie van zijn eerste. De vrienden merken het op, maar weten: ‘Geen man zo trouw als Chris.’ Ze helpen hem door deze avond heen, al is dit een vreemde sensatie. Zeker omdat ze weten dat Chris de volgende dag zal verschijnen als de bruidegom van een bruid die – naar zijn zeggen – een kopie is van zijn grote liefde. Drinken maar met zijn allen, ze komen de avond wel door. En ouwehoeren, dat ook natuurlijk. Over vrouwtjes, trouw en ontrouw, geluk en ongeluk. Axel, Beek, Dorian, Eddy, Fiet, Gé en natuurlijk Chris, echte mannen zijn het bij uitstek. Ze gedenken nog even H.J. door wat plichtmatig diens naam te noemen, een jaar geleden overleed hij aan een hartaanval, maar de dood mag geen naam hebben bij de vrienden dus het volstaat twee initialen te noemen, bijna een naam als Hajé.

De vrienden voeren mannengesprekken, althans wat zij daaronder verstaan. Vrouwen worden aangeduid met de ‘kleur van hun poes’, waarop de rest even zwijgt, want die mededeling komt van Gé, de psychiater van de club die de desbetreffende vrouw in behandeling had en dan geeft zo’n opmerking te denken. Als de vrienden nieuwsgierig verder vragen, hoe dat kan, bij Gé’s vak, expliceert deze slechts: ‘De remmingen zitten vaak in het onderlijf.’ Juist ja. Volgende aardige onderwerp. Volgende mededeling. Enkele heren uit de club hebben ‘iets gehad’ met Chris’ oude liefde. Ook dat is het tastend uitspinnen waard. En zo vordert de vrolijke avond. Het huwelijk dat de dag erop volgt is al even clichématig.

Auteur

Rob Bakker (1949) is niet alleen schrijver, maar ook journalist en gediplomeerd uitvaartverzorger. Hij was twaalf jaar hoofdredacteur van de Nederlandse uitgave van MAD. Na verkoop van zijn uitgeverij in 2003 studeerde hij geschiedenis. Hij haalde in 2011 zijn doctoraal Genocide- en Holocauststudies. De wetenschappelijke uitgave daarvan verscheen in 2019. Daarnaast schrijft hij romans en thrillers.

Over dit boek merkt de schrijver zelf op: Bestaat de Grote liefde of is dat het Grote Toeval? Zoals schrijvers altijd hetzelfde boek schrijven en vrouwen altijd dezelfde man trouwen, zo jagen echte mannen altijd achter dezelfde vrouw aan. Dromen zijn niet echt, maar daar kunnen echtgenoten niet mee leven. Liever dan de droom om te brengen, doen zij het de vrouw die de droom belichaamde. Vanuit deze ‘wijsheid’ volgt de lezer zijn versie van ‘echte mannen’. Meer smaken dan deze zeven mannenkarakters zijn er volgens de auteur niet.

Als de zeven mannen uit dit boek model staan voor alle mannen uit Bakkers wereld, dan ben ik blij dat ik niet in zijn kennissenkring van onuitstaanbare macho’s verkeer. ‘Echt een boek voor mannen,’ prijst een (waarschijnlijk bevriende) boekhandelaar achterop het boek aan. Dat zal dan wel.

Wat mij betreft: een onuitstaanbaar boek. Dat zal wel een echte vrouwen-mening zijn. Geen van de mannen die ik hoog acht zou ik dit boek willen geven.

Samengevat: voor de liefhebber.

Rob Bakker – Echtgenoten, echte mannen. ISBN 978-9-49-18783-0. 194 pagina’s, €19,99. Leidschendam: Uitgeverij LetterRijn 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen, Man-vrouw verhouding. Bookmark de permalink.