Een ongewenste erfenis

Worstelen met het verleden

Twee jonge mensen, een schatrijke informaticus en een actrice worden elk onafhankelijk van elkaar geconfronteerd met hun adellijke afkomst. Ze gaan allebei op zoek naar hun voorouders en na een ontmoeting ook naar elkaar.

Mien Ooms is een actrice, in België bekend van een soapserie. Ze heeft haar relatie verbroken. Hij laat haar achter met veel schulden. Ze gaat op de vlucht voor een agressieve schuldeiser. Ze komt terecht in een dorpje aan de Noordduitse kust, waar ze de steenrijke zakenman Geert Spaepen ontmoet. Aanvankelijk hebben ze een klik, maar het wordt niets. Later hebben ze spijt van de te vroege breuk. In het verdere verhaal zijn ze naar elkaar op zoek.

Mien Ooms keert terug naar Hasselt vanwege het overlijden van haar oma. Terwijl een familielid  het grootste deel van de erfenis krijgt, rest haar slechts het vruchtgebruik van oma’s huis. Ze betrekt het direct. Bij het opruimen ontdekt ze foto’s, documenten en een kostbare ketting. Alles wijst op een adellijke afkomst en familieschandalen.

Mien is opgevoed door haar oma nadat haar vader haar moeder had vermoord. Haar vader die ze jaren niet had gezien zoekt toenadering. Na hun ontmoeting overlijdt hij. Hij woonde samen met een Syrische vluchtelinge. Mien neemt haar op in haar huis. Yalda is helderziende. Als zij de familiefoto’s ziet en de ketting waarschuwt ze voor gevaar in de toekomst. Ondertussen is Mien weer actief als actrice. Ze heeft een mooie rol in het bekende toneelstuk Moeder Courage van Berthold Brecht.

Geert Spaepen weet veel van zijn voorouders. De familie Bachdorffs bewoonde een nu vervallen kasteel aan de Noordduitse kust. Hij verneemt dat het te koop is. Hij wil het kopen, verbouwen en er een chique hotel van maken. Op alle mogelijke manieren wordt hij tegengewerkt, onder andere door spookachtige verschijningen.

Een groot deel van de roman wordt besteed aan de zakelijk besognes van Geert. Hij is schatrijk geworden als informaticus. Zijn computerprogramma’s zijn bekend en worden veel gebruikt. Daarnaast is hij ook projectontwikkelaar. Naast het familiekasteel is hij ook nog bezig met een project in Spa. Daar wordt een groot hotel in zijn oude glorie hersteld.

De roman kent drie verhaallijnen. Die van Mien, die van Geert en ook nog die van Geert als hij in de Gentse gevangenis Nieuwewandeling zit. Hij wordt verdacht van drie moorden, onder andere op Mien Ooms, die op een bepaald moment spoorloos verdwenen is. Geert is in de hoofdstukken Nieuwewandeling 1 t/m 22 steeds in gesprek met zijn advocaat Paul Hendrickx. De grote vragen zijn: is hij schuldig aan de moorden en wat is er met Mien gebeurd?

Auteur

Herman de Jonghe (1941) is Vlaming. Hij studeerde natuurkunde, werd leraar en later directeur van een school. Zijn schrijversloopbaan begon hij met toneelstukken. Later schreef hij ook romans en misdaadromans. Zijn literaire debuut was met de roman Koppenbergblues. Zijn thriller Ondergrond werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs.

 

In deze gecompliceerde roman gebeurt heel veel. De schrijver heeft op vele manieren voor spanning gezorgd. Wat betreft de onderzoekingen van de afkomst van Mien en Geert wordt het voor de lezer soms wat te veel en te ingewikkeld. Gelukkig staan er twee schema’s in het boek met stambomen. Toch had dit wel iets helderder en simpeler gekund. Verwarrend is ook dat er in het ene hoofdstuk gesproken wordt van een vermoorde Mien, terwijl in het volgende hoofdstuk het verhaal van Mien gewoon doorgaat. Pas aan het eind wordt alles helder.

Het boek heeft zeker kwaliteit, vooral door de manier waarop de hoofdpersonen worden beschreven, echt mensen van vlees en bloed. Het bevat ook veel interessante informatie over de geschiedenis van het kasteel dat in Oost-Duitsland lag en Spa, vroeger een bronnenbadplaats met veel allure. De schrijver heeft kennelijk goede research verricht.

Herman de JongheEen ongewenste erfenis. ISBN 978-94-6266-370-1, 300 pagina’s, € 20. Almelo: Uitgeverij Schrijverspunt 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.