Dichterbij dan je denkt

Hoe lang blijft de dode in leven?

Over de houdbaarheidsdatum van de liefde.

Als Katja op een ochtend wakker wordt is Jakob weg. Dat gebeurt wel vaker, want al zijn zij getrouwd, ze wonen niet samen: nee, daar moet Jakob niet aan denken! Maar soms heeft Katja hem wel erg hard nodig, haar onhandige maar heel lieve en grappige echtgenoot die ze leerde kennen toen ze bij hem op zijn tandartsstoel belandde.

Jakob staat haar niet echt bij als ze een oogoperatie moet ondergaan. Ze zíet al wazig daarna, maar Jakob lijkt wel waziger dan andere dingen tot hij zelfs helemaal uit haar leven verdwijnt. Hij geeft schoorvoetend toe dat hij een vriendin heeft. Niet lang daarna wordt hij aangereden op straat en overlijdt. Nu valt er niets meer te repareren, nu is ze hem echt kwijt. Maar dan duikt Dr. Blank plotseling op, een vriendelijke oudere heer die bij haar in de buurt heeft gewoond. Hij trekt zich Katja’s lot aan en biedt haar zijn bescherming. Overweldigd door verdriet is ze blij met zijn steun.

Maar er is iets vreemds aan de hand met Dr. Blank. Iets lugubers. Met Katja gaat het langzaam beter, maar in het lichaam van Blank vallen plotseling gaten die Katja zorgzaam met pleisters bedekt. En er is nog iets: als brandweerman en karate-fanaat Armin in haar leven verschijnt en tracht haar hart te winnen blijkt dat deze jongeman Herr Doctor Friedrich Blank helemaal niet ziet. Voor hem is de doctor een verzinsel van Katja. Toch accepteert hij zijn onzichtbare aanwezigheid, omwille van haar gemoedsrust.

Auteur

Mariana Leky (1973)  studeerde Germanistiek en cultuurwetenschappen aan de universiteit van Tübingen.  Daarna volgde zij de opleidingen creatief schrijven en cultuurjournalistiek aan de universiteit Hildesheim. Haar debuutverhaal uit Mehr nicht ontving in 1999 meteen de Ehrenpreis für die Erzählung. Ook voor haar latere werk ontving zij diverse prijzen. Zij brak in 2017 internationaal door met Was man von her aus sehen kon (Vanuit hier zie je alles). Met dat boek stond zij 65 weken op de bestsellerlijst van Der Spiegel en ontving zij de ‘Prijs voor het favoriete Boek’ van de onafhankelijke Duitse boekhandelaren. Dit boek verscheen in Duitsland al in 2010. Typisch een vertaling gebaseerd op het succes van 2017.

De tekening van Katja, Dr. Blank en Armin is levendig, betoverend en grappig. Ook de portrettering van de tandarts Jakob, die bij leven en dood tenslotte de aanleiding vormt tot dit merkwaardige, enigszins absurdistische verhaal is fraai. De warrige Jakob roept vertedering op, zoals Katja in haar verdriet meeleven oproept en Dr. Blank – tijdelijk opgestaan uit de dood om Katja te helpen – in staat is bij de lezer een brok in de keel te krijgen. Armin is mal en knettergek, een broodnodige  krankzinnige noot in dit verhaal.

De dood is dichterbij dan je denkt, maar de liefde ook. Dat blijkt uit het hele fraai gecomponeerde verhaal.

Een verrukkelijke ode aan het leven.

Mariana Leky – Dichterbij dan je denkt. Vertaald uit het Duits (Die Herrenausstatterin) door Luciënne Pruijs.  ISBN 978-90-4682-469-6. 191 pagina, €15,00. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.