Schrijf je boek in 1 jaar

Adviezen voor een miljoen auteurs

Opvolger van scheurkalender.

Ons land telt ongeveer één miljoen mensen die schrijven, van complete romans tot novelles, van een-sonnet-per-dag tot maandelijks een kwatrijn en van feestgedichten tot toneelstukken. Al die mensen beoefenen het schrijven vol passie en iedereen droomt van succes. Succes in de vorm van een gedrukt boek tot een stuk-op-de-planken, van een prijs voor het beste debuut tot een grote literatuurprijs. Het is geen wonder dat veel mensen die zich beroepshalve met schrijven bezighouden, brood zien in deze dromen en tegen betaling adviezen gaan geven.

 

Die adviezen variëren al evenzeer. Auteurs in spe bezoeken lezingen, verslinden artikelen met schrijftips, volgen schrijfworkshops op de heide of in een zonnig vakantieoord… En: ze kopen de geschriften van de adviezenverstrekkers natuurlijk. Mooie handel.

Een dergelijk boek kreeg uw recensent onder ogen. De samenstellers – een trio vrouwen dat bij een uitgeverij werkt – gaven in een voorgaand jaar al De Schrijfkalender uit. U kent ze wel, die kalenders. Van die dikke dingen met per dag een goede raad. Zulke kalenders zijn leuk als ze de tekeningen van Peter van Straaten bevatten – de onmisbare Zeurkalender die zijn erven hopelijk continueren – maar daarmee kunnen slechts weinig van die exemplaren zich meten. Ze verkopen goed: het zijn typisch van die cadeautjes die je geeft als je niet weet wat je geven moet. Fijn voor de uitgever en de auteur.

Deze schrijfkalender in boekvorm kost evenveel, is iets minder opdringerig van formaat en even nutteloos van inhoud.  De drie auteurs noemen het een vervolg op de kalender omdat die, zo vertellen zij trots, schrijvers zoveel steun gegeven heeft dat zij alle losse dagvelletjes in een schoenendoos bewaarden. Vandaar dit boek, daar smeekten ze om. Dat is zoveel handzamer. De allerbeste oude dagtips staan herhaald in dit boek, maar voor het merendeel hebben de drie auteurs geput uit nieuw opgedane wijsheid.

Auteurs

Jacqueline Zirkzee (1960) was reisjournalist voor zij boeken ging schrijven. Inmiddels staan er zeven titels op haar naam. Ze is schrijfcoach. Michelle Shanti is eveneens auteur en schrijfcoach. Jet Hoogerwaard is journalist, docent, redacteur en schrijver. De drie dames zijn verbonden via hun redactionele werkzaamheden voor de uitgever van deze gids.

Oefening baart kunst. Dat is één van de hoofdadviezen uit dit boek. Een opmerkelijke tip voor schrijvers in wording maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Om hun succesvolle kalender-gedachte nog enigszins te ondersteunen delen de experts het leven van de toekomstige schrijver in ‘schrijfseizoenen’ in: zaaien, groeien, verzorgen en oogsten. Een boerenwijsheid die al eeuwen opgang doet.

Heeft de auteur in wording nu echt iets aan alle adviezen? Ik heb ze stuk voor stuk bekeken en mijn oprechte antwoord is: nee. Dit is een handleiding vol klinkklare nonsens van zakelijk getalenteerde dames die hun cursusboek willen verkopen. Dit is niet de beloofde ‘leidraad en inspiratie’, evenmin een ‘steun en toeverlaat’. Dit is een en al open-deur-gezeur.

Wie serieus wil schrijven en daarbij steun behoeft, zou zich bijvoorbeeld kunnen richten tot de Schrijversvakschool in Amsterdam. Daar wordt talent begeleid en ondersteund en kan tot wasdom komen.

Jacqueline Zirkzee, Jet Hoogerwaard en Michelle Shanti – Schrijf je boek in 1 jaar. ISBN 978-94-928-8354-4, 275 pagina’s, € 20,-. Bodegraven: Paris Books 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.